Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Här reser sig Esbos största byggprojekt – se bilderna

Från 2014
Uppdaterad 17.10.2014 07:19.
Esbo sjukhus
Bildtext Esbo sjukhus dominerar redan nu sin omgivning.

Intill Jorvs sjukhus reser sig Esbos genom tiderna största byggprojekt, Esbo sjukhus. Då det nya sjukhuset enligt beräkningarna står färdigt år 2016 har det en areal på 69 000 våningskvadratmeter, motsvarande tolv fotbollsplaner.

Fortum levererar energi och värme till oss, och vårt överskott går sedan tillbaka till fjärrvärmenätet. Carl Slätis, Lokalcentralen

I framtiden kommer Esboborna att ha två sjukhus bredvid varandra: Jorvs sjukhus som Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt administrerar, och Esbo sjukhus, som staden tar hand om. Det nya sjukhuset reser sig tre till fyra våningar ovanför markytan och neråt bygger man tre våningar för parkering.

-Ovanför marken rymmer sjukhuset 270 bäddplatser för rehabiliterings- och hemförlovningspatienter. Under marken byggs 1000 parkeringsplatser, berättar Carl Slätis, vd för Lokalcentralen i Esbo.

Varje patient kommer att ha ett eget rum på 18 kvadratmeter, med eget badrum.

-Rummen är stora för att en del av rehabiliteringen kan ske där. För staden är det även viktigt att varje patient har ett eget rum, säger Slätis.

Carl Slätis är VD på Lokalcentralen i Esbo
Bildtext Carl Slätis är VD på Lokalcentralen.

Hur länge räcker kapaciteten?

Tanken med Esbo sjukhus är att det ska ta över den vård som nu ges vid Bolarskogs sjukhus och Morby sjukhus. Tillsammans har staden idag 200 bäddplatser för rehabilitering och hemförlovning. Men hur länge kommer bäddplatserna i det nya sjukhuset att räcka till?

-Staden växer ju så det knakar, så vi får se. Teoretiskt kan man öka antalet bäddplatser genom att ha två personer per rum i framtiden, säger Slätis men vill inte spekulera i när det kan tänkas hända.

Miljötänk och synergieffekter

Den vård som erbjuds på Esbo sjukhus kommer att fokusera på tillfriskning. Genom att bygga sjukhuset bredvid Jorvs sjukhus uppnår man många synergieffekter.

-Det kommer att byggas två förbindelser mellan sjukhusen, en ovanför jord och en under marken, berättar Slätis. I tunneln ovanför marken rör sig personal och patienter, under jorden transporteras bland annat linne och sjukhusavfall, i varsin rena och smutsiga tunnel, berättar Slätis.

Esbo sjukhus kommer även att uppfylla alla miljökrav och lite till. På taket byggs tusen kvadratmeter solpanel och Esbo sjukhus har ett specialkontrakt med Fortum.

-Vi kommer att ha tvåvägskommunikation med Fortum, så att de levererar energi och värme till oss, och vårt överskott går sedan tillbaka till fjärrvärmenätet, förklarar Slätis.