Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hornets efterföljare blir rekorddyr vapenaffär

Från 2014
Uppdaterad 17.10.2014 10:06.
Brittisk-amerikanska F-35A har nämnts som ett alternativ när försvaret ska införskaffa nya stridsplan. Ett stridsplan beräknas kosta cirka 180 miljoner.
Bildtext Brittisk-amerikanska F-35A har nämnts som ett alternativ när försvaret ska införskaffa nya stridsplan. Ett stridsplan beräknas kosta cirka 180 miljoner.
Bild: EPA / YONHAP

Försvaret inleder inom kort utvärderingen av de nya stridsflyg som Finland behöver i framtiden. De nuvarande F/A-18 Hornet-planen, som skaffades 1995, beräknas ha tjänat ut om ett tiotal år.

Köpet av de nya stridsflygen på 2020-talet blir Finlands överlägset dyraste vapenaffär någonsin. Affären beräknas gå lös på minst 6 miljarder euro, motsvarande vad ett kärnkraftverk kostar.

Tillsvidare är det helt öppet vilket flyg Finland kommer att välja. En anonym expert säger till Yle Nyheter att det för närvarande helt enkelt inte finns ett flyg som är färdigt att tas i bruk kring år 2025.

Ett stridsplan som har nämnts är brittisk-amerikanska F-35A, som visserligen redan flyger, men fortfarande befinner sig i utvecklingsstadiet. Det rekorddyra flyget har ändå beställts av Norge, och Danmark överväger att följa efter. Svenska Saab JAS 39 Gripen NG är tillsvidare bara en vision och Rysslands modernaste stridsplan Suchoj T-50 testflygs ännu.

Europeiska Eurofighter är redan ur spel, eftersom den med säkerhet kommer att vara föråldrad om tio år. Detsamma är fallet med franska Dassault Rafale. Också amerikanska F-22 har så småningom tjänat ut.

En möjlighet som återstår är att man helt enkelt förlänger livstiden för de nuvarande Hornet-planen.

Fem alternativ och ett jokerkort

De fem stridsplan som nu ska utvärderas är F-35A Lightning II, Jas 39E Gripen NG, Suchoj Su-35s, Suchoj PAK FA eller T-50, och Dassault Rafale.

Jas Gripen 39C
Bildtext Den nyaste versionen av svenska Saab JAS 39 Gripen, NG, är fortfarande i utvecklingsstadiet. Sydafrikas, Tjeckiens och Ungerns flygvapen har hyrt äldre JAS Gripen-plan av Sverige. Ett plan kostar omkring 90 miljoner euro.
Bild: EPA/JOHAN NILSSON
suchoj pak fa, suchoj T-50
Bildtext Femte generationens Suchoj PAK FA eller T-50 testflygs ännu. Ett plan kostar över 100 miljoner euro.
Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV
dassault rafale
Bildtext Franska Dassault Rafale-plan används för tillfället bara av det franska flygvapnet. Ett plan kostar ungefär 130 miljoner euro.
Bild: EPA/DOMINIC FAVRE

Som jokerkort kan nya leverantörer dyka upp. Experter pekar på Sydkorea, Kina och Japan, som har satsat väldiga summor på att utveckla egna stridsflyg.

Tillsvidare lämnar man öppet om Finland ska sköta sitt luftförsvar ensamt, eller i samarbete med Sverige eller försvarsalliansen Nato.

Men försvarskommendören Jarmo Lindberg är entydig på en punkt:

- Finlands luftrum varken övervakas eller säkras av någon annan än finländarna själva och med egna flyg.

Diskussion om artikeln