Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Äckliga dockor på film

Från 2014
Dockan Annabelle ser allt annat än mysig ut.
Bildtext Dockan Annabelle ser allt annat än mysig ut.
Bild: © 2014 Warner Bros. Entertainment Inc.

Se upp, för det här är inget att leka med. Vi listar en topp trea med skrämmande dockor på film.

Filmen Annabelle har Finlandspremiär. Den handlar om dockan som även figurerade i 2010-talets (än så länge) bästa skräckfilm The Conjuring (2013). Längs med åren har vi fått se en och annan äcklig dockskapelse på vita duken. Vi listar en topp trea.

3. Chucky (Child´s Play)

Seriemördaren Charles Lee Ray (Brad Dourif) rymmer från polisen. Hur? Han flyttar sin egen själ i en docka med rött hår och hängseljeans: Chucky. En ensamstående mamma ger demondockan som gåva åt sin son. Sedan börjar folk dö till höger och vänster. Chuckys mål är att ta över pojkens kropp och bli människa igen. Kultförklarade Chucky har terroriserat flera generationer i Child's Play-filmerna.

2. Billy (Dead Silence)

Mary Shaw är en buktalare i 1940-talets USA. Hon anklagas för att ha kidnappat en pojke som påstod att hon var en bedragare under en av hennes föreställningar. Hon tas fast av ortsborna som skär av henes tunga och dödar henne. Billy finns kvar och ges som gåva åt Lisa. Hon hittas senare död och hennes karl Jamie anklagas för mordet. Han är övertygad om att dockan har något med dödsfallet att göra. Filmen kom ut 2007.

1. Jigsaw (Saw)

Saw blev en långlivad skräckserie med hela sju filmer från 2004 till 2010. Seriemördaren Jigsaw lägger människor som inte uppskattar vad de har i fällor där de högst antagligen kommer att dö. Mördaren själv syns oftast i skepnaden av en obehaglig docka på en trehjuling. Med hjälp av den får hans offer veta vilka missar de gjort i sitt liv och vad de nu är tvungna att göra om de vill fortsätta leva.

Mer om ämnet på Yle Arenan