Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Bolla inte idéer med mamma"

Från 2014
Uppdaterad 23.10.2014 15:06.
Mathias Dahlqvist
Bildtext Nyföretagare Mathias Dahlqvist sitter i Startup Saunas mötesrum, designad som en bastu.
Bild: Johan Lindholm / Yle

22-åriga Mathias Dahlqvist trotsar de dystra ekonomiska utsikterna och vinner mark inom IT-sektorn. Med ett nystartat konsultbolag och en cykeluthyrningstjänst i bagaget är han på god väg att förverkliga sin dröm.

Dahlqvist har valt att ha sitt kontor i Startup Saunas lokaliteter i Otnäs, Esbo. Att fysiskt finnas bland andra nyföretagare skapar nätverk. Dessutom erbjuder Startup Sauna kontor, hjälp med att hitta finansiering och coacher för unga företagare som vill nå sin marknad. Allt det här görs utan vinst.

Ända sedan väldigt unga år har Mathias Dahlqvist varit intresserad av att jobba och tjäna pengar på egen hand. Han klippte gräsmattor och plockade äpplen.

- Jag har alltid varit intresserad av företagandet. Det beror säkert på min farfar som också var egenföretagare. Men han har kanske en liten annan syn på företagandet än jag på grund av att vi kommer från olika generationer, säger Dahlqvist.

Gör alltid dina hemläxor

När man anser att man har en bra idé så ska man inte hålla det hemligt. Det gäller att ta reda på om det finns någon som vill ha tjänsten eller produkten som man filar på. Testa den på folk.

- Fråga inte mamma eller mormor, välj någon som kan ge en objektiv och kritiskt synpunkt, säger Dahlqvist. Det är ju klart att mamma tycker att det är bra idé.

”Jag vill bli en bra arbetsgivare”

Mathias Dahlqvist tycker om att arbeta med sig själv som chef. Det är inte som i många stora organisationer där man inte vet vad som pågår. Dahlqvist berättar att han jobbat i både större och mindre företag, men det som driver honom som egenföretagare är att han får fatta besluten själv. Han drömmer också om att göra något som skapar en förändring.

- Min dröm är att kunna vara en bra arbetsgivare. Jag har sett många bra arbetsgivare, men lika många dåliga. Jag vill anställa alla som tror att det inte finns jobb för dem.

Enligt Dahlqvist är en bra arbetsgivare lojal, rättvis och transparent.

Läs här om fler modiga nyföretagare i Radiohusets serie om entreprenörer som vågar trotsa den ekonomiska svackan:

"Man måste vara lite galen"
Idébageriet skapar modiga nyföretagare
Modig trio bakom inomhuslekpark
Vasaföretagare tror på framtiden

Mer om ämnet på Yle Arenan