Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk-ukrainsk frukost i Milano

Från 2014
Uppdaterad 17.10.2014 17:08.
Rysslands president Vladimir Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko och Italiens premiärminister Matteo Renzi i Milano den 17 oktober 2014.
Bildtext Vladimir Putin, Matteo Renzi och Petro Porosjenko under frukostmötet den 17 oktober.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rysslands president Vladimir Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko och flera EU-ledare höll på fredagen ett frukostmöte i Milano om krisen i Ukraina. Det har inte rapporterats om några konkreta framsteg, men dialogen ska fortsätta ännu på fredag eftermiddag.

Omkring 50 stats- och regeringschefer från EU och Asien har samlats till Asem-toppmöte i Milano och vid sidan av toppmötet förs det också diskussioner om krisen i Ukraina, sanktionerna mot Ryssland och de ryska gasleveranserna till EU.

Fredagmorgonens frukostmöte mellan parterna verkar inte ha lett till några konkreta resultat, men både Putin och värden för mötet, Italiens premiärminister Matteo Renzi beskrev mötet som "positivt" strax efter att det avslutats.

Flera av deltagarna i frukostmötet har ändå konstaterat att parterna fortfarande har stora meningsskiljaktigheter.

- Vi beklagar att flera mötesdeltagare är absolut ovilliga att förstå den reella situationen i sydöstra Ukraina, sade Putins talesman Dmitrij Peskov.

Peskov lät också förstå att diskussionerna i Milano hade varit svåra och fulla av missförstånd, men att det är ett framsteg i sig att dialogen fortsätter. Tysklands förbundskansler Angela Merkel, i sin tur, sade att mötet inte lett till något genombrott.

Putin, Porosjenko, Merkel och Frankrikes president François Hollande möttes en gång till på eftermiddagen efter att Asem-toppmötet avslutats. Efter det mötet uppgav Porosjenko att Ukraina och Ryssland kommit överens om ramarna för ett avtal om de omstridda gasleveranserna. Enligt honom behövs ytterligare förhandlingar för att lösa finansieringsfrågan.

Putin festade halva natten

Putin och Merkel höll ett möte om Ukraina redan på torsdag kväll, strax efter att Putin anlänt till Milano.

Enligt italienska medier var Putin ungefär två timmar försenad och då mötet med Merkel väl kom igång, avslutades det först efter midnatt.

Kreml uppgav efter mötet att de två ledarna hade stora meningsskiljaktigheter vad gäller krisen i Ukraina och dess orsaker.

Efter mötet med Merkel var Putin bjuden på en fest av sin vän Silvio Berlusconi, Italiens förre premiärminister.

Putin lämnade festen först närmare fyra på morgonen, men såg trots det pigg och energisk ut när han anlände till frukostmötet klockan åtta lokal tid.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel deltog också i frukostmötet, men dessutom hade hon ett långt möte med Putin sent igår kväll. Enligt Kreml hade de båda ledarna stora meningsskiljaktigheter vad gäller konflikten i Ukraina och dess orsaker.