Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Han är en envis lobbare för studenternas mentalvård

Från 2014
Uppdaterad 17.10.2014 15:05.
Ilpo Lahti docent i psykiatri vid Studenthälsan i Åbo.
Bildtext Ilpo Lahti vill ha mera pengar till studenternas mentalvård.
Bild: Yle/Jesper Alm

Jag har hjälpt många av dagens högt uppsatta politiker och tjänstemän då de under studietiden hade psykiska problem. Men då jag nu försöker få dem att arbeta för en bättre mentalvård för dagens studerande så vill de inte. De vågar inte ens prata högt om detta med mej, de viskar.

Radio Vega Åboland: Studiodiskussion kring studerande och psykiska problem tillsammans med Ilpo Lahti och Kati Grönholm-Kulmala

Programmet är inte längre tillgängligt

Ilpo Lahti är docent i psykiatri och har arbetat vid Studenthälsan i Åbo sedan 1970-talet. Han har sett de ungas behov av mentalvård på nära håll, träffat och hjälpt hundratals studerande med liknande symptom: sömnlöshet, stress, ett oförklarligt illamående och ångest. Bakomliggande orsaker är ofta ensamhet samt de allt hårdare effektivitetskraven - det gäller att studera och bli utexaminerad så snabbt som möjligt.

Ilpo Lahti säger att tröskeln är lägre nu för studenterna att söka hjälp då de mår psykiskt dåligt. Detta är en bra sak men syns inte i resurseringen. Kön till Studenthälsans psykologer i Åbo är just nu en månad lång, men ofta blir de unga tvungna att vänta upp till tre månader. Akuta fall går alltid förbi kön.

- Studenthälsans resurser har inte alls vuxit i takt med att behovet ökat, tvärtom. I Helsingfors är glappet mellan efterfrågan och tillgänglig mentalvård ännu större än här i Åbo. Det vill säga köerna är ännu längre. Och om Studenthälsan har brist på psykologer och psykiatrer så är problemet ännu större vid Yrkeshögskolorna, deras studerande har ännu svårare att få hjälp.

Då staten nu drar in 10 % av Studenthälsans stöd så handlar det om sk fastighetsstöd. Men också servicen drabbas och då uttryckligen mentalvårdsservicen. Ilpo Lahti säger att det för Åbos del verkar betyda att en psykiatertjänst faller bort, enligt honom så diskuteras det alternativet som bäst. Men varför skärs bortfallet just från mentalvården?

Våra patienter är inte högljudda

– Våra patienter för inte högljutt sin talan. Om Studenthälsan skär i resurserna för till exempel tandvården så kommer genast många upprörda reaktioner från bland annat Studentkåren och de olika studentföreningarna.

67-årige Ilpo Lahti är överläkare emeritus men jobbar fortfarande för Studenthälsan, vid sidan om sin privata mottagning. Och han fortsätter sitt envisa lobbande för mera resurser till studenternas psykvård.

- Men för döva öron, så känns det. Vi har jobbat jättehårt, men inget händer. Nu senast kontaktade jag utbildningsminister Krista Kiuru men har ännu inte fått något svar, säger Lahti som också är en flitig gäst i riksdagen.

Han berättar att många av dagens högt uppsatta politiker och tjänstemän är hans före detta patienter från Studenthälsan.

- De har varit nöjda och tacksamma över den hjälp de fått då de mått psykiskt dåligt. Men då jag idag besöker riksdagen och till exempel finansministeriet för att berätta om Studenthälsans behov så vill de samma personerna inte öppet stöda förslaget att mentalvården skulle få mera penga. De vågar tala om detta endast på tumis med mej, och också då viskar de, beskriver Ilpo Lahti och skakar förundrat på huvudet.

Någonting positivt har han ändå att säga om de som sitter på pengarna. Hotet som den stora sote- reformen innebar för Studenthälsan borde vara borta nu.

- Sote-beredningen glömde ju bort oss helt och hållet men som det nu ser ut så får Studenthälsan fortsätta som hittills, säger Ilpo Lahti och är synbarligen lättad över det beskedet.

Läs också:
Recept på fritt fall