Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Påtänd chaufför flydde undan polisen

Från 2014
Uppdaterad 17.10.2014 14:28.
Polisbil

En dramatisk biljakt utspelade sig i Gammelbacka på onsdagskvällen, då en 30-årig amfetaminpåverkad chaufför flydde undan polisen.

En polispatrull väntade vid trafikljusen i korsningen mellan Tolkisvägen och Bofinksvägen i Borgå på torsdagskvällen, då en bil poliserna kände igen körde förbi dem.

Eftersom poliserna visste att ägaren inte hade körkort började de följa efter bilen, och signalerade att chauffören skulle stanna. Det gjorde han ändå inte, utan fortsatte bara vidare. I följande korsning tvingades bilarna i den motkommande filen väja eftersom bilisten började köra om en annan bil som väntade i trafikljusen.

Biljakten fortsatte på Gammelbackaområdet, och slutade framför ett höghus där bilens chaufför lyckades springa in i trapphuset, och sedan därifrån vidare mot köpcentret. En av polismännen sprang efter chauffören, och fick sedan syn på honom inne i köpcentret.

Ännu i det här skedet fortsatte han springa, trots att polisen beordrade honom att stanna. Flykten fortsatte fram till ett våningshus, där mannen stannade och lade ner en kniv på marken.

Chauffören identifierades som en 30-årig man. Han hade inte druckit alkohol, men ett snabbt drogtest visade att han använt amfetamin. Polisen hittade dessutom droger på mannen, längs med hans flyktrutt och i själva bilen. Dessutom var mannens bil inte besiktigad, och fordonsskatten var obetalad.

Mannen fördes i väg för vidare undersökningar och togs sedan om hand av polisen. Hans körkort är fortsättningsvis indraget, och andra följder beslutas av tingsrätten.