Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors kan tvingas skjuta till 20 miljoner för centrumbiblioteket

Från 2014
Uppdaterad 19.10.2014 08:36.
Bildtext Så här ska centrumbiblioteket vid Tölöviken i Helsingfors enligt det vinnande förslaget se ut.
Bild: Helsingfors stad

Politikerna i Helsingfors tvingas nu hitta svar på en riktig 20-miljonersfråga. Frågan är vem som betalar för de återstående 20 miljonerna när det gäller byggandet av ett centrumbibliotek i Helsingfors. Samlingspartiet vill inte att stadens andel av kostnaderna höjs medan De gröna och SDP anser att det är ett alternativ.

Totalkostnaden för biblioteket beräknas vara 98 miljoner euro och tidigare var tanken att staten och Helsingfors stad betalar för hälften var. Staten kommer ändå bara att betala 30 miljoner och staden ska betala 48. Därmed återstår 20 miljoner euro som ingen vill betala.

- Den enda möjligheten är att staten höjer sin andel så att staten och Helsingfors stad vardera står för 50 procent av kostnaderna. När vi skär ner på annat är det ansvarslöst att betala mer för centrumbiblioteket. Den summan är bort från någonting annat, dundrar stadsstyrelsens ordförande Tatu Rauhamäki (Saml).

SDP och Gröna godkänner att stadens andel höjs

Inom de två övriga stora partierna i Helsingfors, De gröna och SDP, finns ändå en större förståelse för att staden måste öppna plånboken ännu mer för att betala för biblioteket.

- Vi är villiga att investera i centrumbiblioteket och kan godkänna en lösning där stadens andel av kostnaderna höjs, säger Osku Pajamäki, gruppordförande för SDP.

Otso Kivekäs, vice ordförande i De grönas fullmäktigegrupp, säger att en ökning av stadens andel är ett alternativ.

- Staten betalar redan en rätt stor del av biblioteket. För oss är projektet viktigt och ett alternativ är att Helsingfors skjuter till mer pengar, säger Kivekäs.

Viljanen: Kan inte göras billigare

Fullmäktiges fjärde största parti, Vänsterförbundet, tycker att biblioteket kan byggas billigare.

- Byggandet av ett centrumbibliotek får inte betyda att närbiblioteken försvinner. Om de 20 miljonerna inte hittas borde man utreda om det är möjligt att få ner kostnaderna. Till exempel kan reserveringen för centrumtunneln strykas och biblioteket behöver inte heller en bastu, säger Veronika Honkasalo, gruppordförande för Vänsterförbundet i Helsingforsfullmäktige.

En reservering för centrumtunneln under centrumbiblioteket kostar 2 miljoner euro.

Honkasalo vill inte säga om partiet kan godkänna att stadens andel ökar.

- Det vill jag inte svara på i det här skedet när budgetförhandlingarna fortfarande är öppna.

Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen säger att det inte är möjligt att få ner kostnaderna från beräknade 98 miljoner euro.

- Vi har utrett om det är möjligt med en billigare version av centrumbiblioteket, men det är det inte. I så fall borde en hel våning tas bort. Det vinnande förslaget på hur byggnaden ska se ut har också bara fått positiv respons. Det är inte heller möjligt att ta bort reserveringen för en centrumtunnel eftersom en detaljplaneändring räcker flera år och inte kan göras med den här tidtabellen, säger Viljanen.

Finns det någon annan än staden och staten som kan vilja betala för biblioteket?

- Finansieringen är ännu öppen och jag vill inte spekulera vem som ska skjuta till de resterande 20 miljonerna, säger Viljanen.

Knapp tidtabell

Det brådskar dessutom med projektets tidtabell. Fullmäktige måste senast fatta beslut i frågan i början av våren för att byggandet ska kunna köra i gång på hösten 2015.

- Om byggandet inte inleds då blir biblioteket inte heller färdigt till Finlands 100-årsjubileum och i så fall förlorar vi statens understöd.

Ministeriet har utsett biblioteket till ett jubileumsprojekt i samband med att Finland fyller 100 år 2017 och statsstödet på 30 miljoner förutsätter att biblioteket blir färdigt då.

Planen är att biblioteket kan tas i bruk den 6 december 2018. Taklagsfesten firas ändå redan 2017.

Projektplanen för centrumbiblioteket bordlades i går torsdag i fastighetsnämnden och nämnden väntar nu på beslut om finansieringen och planen går först därefter vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige.

Läs också:

Samlingspartister vill att Helsingfors avstår från centrumbiblioteket
Bastubad bland böckerna väcker debatt
HS: Staten vill inte dela på kostnaderna för centrumbiblioteket
Käännös blir centrumbibliotek