Världar vi andra inte ser
Alla vet vi hur det ser ut ovanför vattenytan och ovanför isen. Men hur många vet hur livet ser ut på havsbotten? Det gör professor Alf Norkko.
De som har ett färskt minne från geografilektionerna i skolan vet att jordytan är till 71% täckt av vatten. Många har säkert också hört konstaterandet att rymden är mera utforskad än havsdjupen. Allt det här stämmer, och Östersjöforskaren Alf Norkko vet ett och annat om havdjupen som vi andra inte vet.
Under Antarktis
Norkko har inte nära på sett allt som finns att se på världens havsbottnar. Men han har sett massor. En av höjdpunkterna har varit att dyka under isen i Antarktis. Många kanske associerar stället med ett kallt, kargt och isigt landskap där pingvinerna kucklar i sina klungor medan snön yr förbi. Men det är under isen som största delen av livet finns.
Till skillnad från Arktis har ismängden i Antarktis ökat något. Norkko har forskat i hur isen, eller isens möjliga frånvaro, påverkar livet och mångfalden på havsbotten.
– Det unika med Antarktis är att platsen är svårtillgänglig för människan och att ekosystemet har fått vara i fred. Det gör att området är väldigt unikt för en forskare, berättar Norkko.
Livet på Antarktis havsbotten når man med att dyka ner i ett svart hål som borrats genom den 2–5 meter tjocka isen. Första gången Norkko skulle ner i hålet var det nervöst och han hade ingen aning hur det skulle kännas. När han sedan kom under själva isen uppenbarade sig en fantastisk värld som lystes upp av det isfiltrerade blåa skenet.
– Det var skrämmande att för första gången dyka ner under isen, men samtidigt fascinerande. Det är också därför jag valt att återkomma till platserna.
Under isen finns det inte mycket att vara rädd för, men på våg upp måste man kolla att hålet inte är upptaget. Sälarna blir nämligen konfunderade om nya hål dyker upp i deras territorium, varefter de börjar patrullera kring hålen. Då gäller det att ha ett reservhål ifall det första har en säl i vägen.
Ruttnande algmattor
Om havsbotten i Antarktis mår förhållandevis bra så kan man inte säga det samma om Östersjön. För Norkko är det bekymrande att dyka för att hitta en botten täckt med ruttnande algmattor och svavelväte. Precis som i fallet Antarktis vet folk väldigt lite om hur det ser ut under vattenytan i Östersjön. Där Antarktis blottar en livlig och mångfacetterad havsbotten erbjuder Östersjön ofta ett dödsrike. Men det finns också ljusglimtar i våra hav.
– Vi fokuserar ofta på hur illa det är ställt och vi glömmer bort att det också finns fina ställen att se under havsytan i Östersjön. Man kan se maskar och musslor röra sig på botten och nu som då kommer det nyfikna abborrar och tittar på då man arbetar.
Havet har alltid fascinerat Norkko och vattnet är ett element som han gillar. Han har sällan varit rädd då han dykt på olika håll i världen. Däremot har han respekt för havet och havet är hans passion.
Övrigt i Efter Nio
Brädseglaren Tuuli Petäjä-Sirén och simmaren Eetu Piiroinen idrottar i vatten, tesommelieren Stefan Sjöholm tillreder Finlands bästa tekopp och Olle Mattson presenterar spel med delvis anknytning till havet. Panelen med radiorösten Kia Svaetichin och chefredaktören Jens Berg avslöjar sina personliga förhållanden till vatten och som musikgäst träffar vi gitarristen och Youtube-fenomenet Conny Berghäll.
Efter Nio, måndagen den 20 oktober kl. 21:00 i Yle Fem och på Arenan.