Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Schweiz folkomröstar om guldreserven

Från 2014
Uppdaterad 19.10.2014 13:36.
Anställda vid Bundesbank visar upp guldtackor under en presskonferens på centralbankens huvudkontor den 16 januari 2013.
Bildtext Den tyska centralbanken Bundesbank visar upp guldtackor under en presskonferens den 16 januari 2013.
Bild: EPA / Frank Rumpenhorst

Schweizarna folkomröstar i höst om landets guldreserv som minskat med över hälften sedan år 2000.

Personerna bakom medborgarinitiativet ”Rettet unser Schweizer Gold” (Rädda vårt schweiziska guld) vill att den schweiziska centralbanken slutar sälja guld, att hela guldreserven ska förvaras i Schweiz och att minst 20 procent av centralbankens tillgångar ska bestå av guld.

Guldinitiativet startades av parlamentariker inom Schweiz största parti, det konservativa SVP, Schweiziska folkpartiet. En av de pådrivande krafterna bakom initiativet är parlamentsledamoten Luzi Stamm från SVP. Han säger till Yle Nyheter att han och andra politiker blev oroade då centralbanken år 2000 började sälja stora mängder guld till utlandet.

Stamm säger att Schweiz hade en starkare och stabilare ekonomi då guldreserven spelade större roll i landets ekonomi. Han tror på en återgång till en starkare ekonomi om guldinitiativet godkänns.

Stamm skriver på guldinitiativets webbplats att guldreserven traditionellt har setts som folkets egendom och att varken politiker eller centralbanken borde få sälja den här egendomen. Stamm anser att centralbankerna i hela världen borde ha en viss andel av sina tillgångar i guld och att valutorna borde backas upp av guld så att de inte skulle devalveras. Schweiz borde föregå med gott exempel, skriver han.

Den schweiziska centralbanken hade 2 590 ton guld år 2000. I slutet av 2012 hade guldreserven krympt till 1 040 ton, vilket motsvarade drygt 10 procent av bankens tillgångar. Guldförespråkarna vill som sagt fördubbla andelen till 20 procent.

Regeringen, parlamentet och centralbanken säger nej

Regeringen har motsatt sig guldinitiativet bland annat med motiveringen att guld inte längre har någon betydelse inom penningpolitiken, rapporterade Financial Times den 14 oktober i år. En stor majoritet av parlamentet har också röstat mot förslaget.

Också den schweiziska centralbanken motsätter sig initiativet, som enligt Financial Times utgör ett direkt hot mot beslutet att inte låta den schweiziska francen bli alltför dyr i förhållande till euron. Ju dyrare francen blir, desto svårare blir det för exportindustrin att sälja varor utomlands.

En expert som Financial Times intervjuat delar centralbankens farhågor om en allt dyrare schweizisk franc. Derek Halpenny vid Bank of Tokyo Mitsubishi säger att ett ökat guldinnehav på lång sikt skulle stärka bilden av den schweiziska francen som en säker placering i förhållande till andra valutor. Minimikravet på guldinnehavet skulle ses som begränsning av myndigheternas möjligheter att vid behov sänka francens värde i förhållande till andra valutor, konstaterar Halpenny.

Den schweiziska centralbankschefen Thomas Jordan har för sin del sagt att guldinitiativet skulle minska bankens autonomi och tvinga den till stora uppköp.

30 procent av guldet utomlands

Sammanlagt 70 procent av Schweiz guldreserv förvaras i landet, men om ja-sidan vinner i folkomröstningen måste också resten förvaras i Schweiz. Guldet måste i så fall föras till Schweiz från Storbritannien och Kanada.

På frågan om Schweiz i likhet med Tyskland kommer att få problem med att få guldet tillbaka svarar Luzi Stamm att han vill se vad som händer om ja-sidan vinner. Stamm tar inte direkt ställning till frågan, men han säger att han brukar ta upp de tyska svårigheterna då han talar om guldinitiativet.

Det tyska guldet i New York, London och Paris förekom i rubrikerna i synnerhet 2012 och 2013 och politiker ställde krav på att guldtackorna skulle återbördas till Tyskland. Den tyska centralbanken meddelade då att en del av guldet ska återbördas och att hälften av guldreserven ska finnas i Tyskland 2020.

De första opinionsmätningarna om guldinitiativet publiceras senare den här månaden, men vid tidigare folkomröstningar har opinionsmätningarna varit opålitliga, skriver Financial Times. Vad folket anser om guldinitiativet klarnar först den 30 november då folkomröstningen hålls.

Läs också:
Tyskland tar hem sitt guld