Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spaningarna intensifieras i Stockholms skärgård

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.

Svenska försvaret har beslutat att att öka resurserna för spaningarna mot misstänkt undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. Den militära insatsen mot vad som kallas främmande undervattensverksamhet fortsätter och fokuseras till den mellersta delen av Stockholms skärgård.

Svenska försvaret inledde på fredagskvällen operationen i Kanholmsfjärden, efter att en trovärdig källa hade rapporterat om misstänkt verksamhet där. I över ett dygn har en stor militär insats med helikoptrar och fartyg samlat information om misstänkt verksamhet under vattenytan.

Det spekuleras om att det svenska försvaret letar efter en utländsk ubåt. Men försvaret ger inte ut några detaljer om operationen.

"Ett av människor tillverkat föremål"

Det var ett ”av människor tillverkat föremål” som utlöste försvarsinsatsen i Stockholms skärgård på fredagen, skriver Svenska Dagbladet.

Föremålet syntes på Kanholmsfjärden. En person såg mitt på ljusan dag något som föreföll vara misstänkt undervattensverksamhet. Försvarsmakten intervjuade omedelbart uppgiftslämnaren som bedömdes som trovärdig.

"Vi tar det på allvar"

Fartyg och helikoptrar har letat i området under natten. Ett par hundra personer deltar i insatsen, enligt svenska försvaret. Personal från Fjärde sjöstridsflottiljen, Amfibieregementet, Helikopterflottiljen och Hemvärnet deltar.

Svenska försvaret inledde fredagen den 17 oktober 2014 en operation i Kanholmsfjärden, efter rapporter om misstänkt verksamhet där.

- Vi tar det här på största allvar, eftersom det råder ett försämrat läget i Östersjön, sade kommendör Jonas Wikström, Försvarsmaktens operationsledare, till svenska medier på fredagskvällen.

Hur länge operationen ska fortgå uppges inte.

Varken försvarsminister Peter Hultqvist eller utrikesminister Margot Wallström vill kommentera saken närmare. Hultqvist säger att han har fullt förtroende för Försvarsmaktens bedömning.

Läs också:
Stefan Winiger: Östersjön ett konfliktens hav igen