Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En droppe i öknen

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:24.
Den palestinska byn Khirbet Tell el Himma i Jordandalen
Bild: Nanette-Marie Forsström

Fält efter fält av gröna dadelpalmer, citron- och apelsinträd viner förbi när vi kör norrut från Jericho i Jordandalen. Det är en mäktig syn, och man får en känsla av att här går det åtminstone bra – här är man produktiv, här finns det jobb att få. Det är bara ett problem – allt det här är israeliska bosättningar som utnyttjar ockuperade palestinska områden och naturresurser. I värsta fall säljs frukterna utomlands – kanske i din närbutik – med stämpeln ”Made in Israel”.

En israelisk bosättare i Jordandalen använder i genomsnitt 75 gånger mer vatten än en palestinier på Västbanken

Inte långt ifrån de frodiga åkrarna ligger den lilla palestinska byn Khirbet Tell el Himma. Det geografiska avståndet är inte många kilometer, men ser man på levnadsstandarden är skillnaden avgrundsdjup. Vi möts av enkla byggnader eller skjul av betong, plåt eller sten. Ute hänger tvätt på tork, och luften luktar av rök och kossor. Vi observatörer blir varmt välkomnade av en av byns familjer, som enligt palestinsk tradition bjuder på bittert kaffe och sött te.

Fadern i familjen sätter sig på en liten matta på betonggolvet, och berättar.

- Allting här kontrolleras av israelerna – marken vi står på, vårt hus, vattnet… Vattnet är det största problemet, vi måste hämta in vatten dagligen för att klara oss.

Baby sover i den palestinska byn Khirbet Tell el Himma i Jordandalen

Israel kontrollerar så gott som alla vattenresurser på Västbanken, vilket leder till att Khirbet Tell el Himma, liksom mången annan palestinsk by, inte är ansluten till något vatten- eller el-nätverk, och måste därför köpa in dyrt israeliskt vatten. Det är så gott som omöjligt att få lov att bygga en brunn från Israel – enligt organisationen EWASH har 97 procent av alla palestinska ansökningar fått avslag under de senaste tre åren. Det här leder till att många blir tvungna att borra olagliga brunnar, som ofta förstörs av de israeliska styrkorna om de blir upptäckta.

En palestinsk familjefar i byn Khirbet Tell el Himma på Västbanken
Bild: Nanette-Marie Forsström

Fler bosättare än finlandssvenskar

I de närliggande bosättningarna råder det däremot ingen brist på varken el eller vatten, och de är dessutom subventionerade av den israeliska staten. Det enklaste sättet att känna igen en israelisk bosättning på Västbanken är just hur frodigt gröna och välupplysta de är i förhållande till ökenlandskapet de omges av.

Det finns långt fler israeliska bosättare på palestinska Västbanken än vad det finns finlandssvenskar i Finland. Det här är problematiskt, inte bara för att bosättningarna strider mot internationell rätt, utan också för att de använder upp största delen av områdets vattenresurser.

En israelisk bosättare i Jordandalen använder i genomsnitt 75 gånger mer vatten än en palestinier på Västbanken. De här sifforna om hur mycket vatten en person använder för sitt eget privata bruk per dag från EWASH talar för sig själv:

- En israelisk bosättare: 369 liter
- En palestinier på Västbanken: 73 liter
- En israel: 300 liter
- En palestinier i ett utsatt samhälle: 20-30 liter

Du och jag använder kanske 200 liter vatten per dag, om man får tro genomsnittsstatistiken för Västeuropa.

Odlingsbosättningarna i Jordandalen hör de allra största vattentjuvarna, och samtidigt är jordbruket den största inkomstkällan bosättningarna. För tillfället används det mer vatten i regionen än vad naturen av sig självt "fyller på" varje år, vilket leder till att palestiniernas brunnar torkar bort. Mycket av frukten och grönsakerna som odlas just i Jordandalens bördiga jord säljs sedan vidare på den europeiska marknaden, och på grund av den oklara märkningen av produkter är det svårt att veta när man köper en bosättningsprodukt.

De sraeliska bosättningarnas odlingar sprider ut sig på palestinska Västbanken.
Bild: Nanette-Marie Forsström

Jag hade hört om hur enorma bosättningarna är, men det var först när jag såg dem med egna ögon som jag förstod hur stora områden det handlar om. Förutom att de stjäl mark av palestinierna, står de också i vägen för de palestinska jordbrukens utveckling. Jordandalen illustrerar samtidigt problemet med den omtalade tvåstatslösningen – var ska en framtida palestinsk stat ens i teorin placeras, då så mycket av marken redan täcks av israeliska bosättningar?

Om skribenten

Nanette-Marie Forsström är volontär inom ramarna för det internationella människorättsprogrammet EAPPI, som i Finland koordineras av Kyrkans Utlandshjälp. De åsikter som EAPPI-volontärerna framför är personliga och representerar inte nödvändigtvis värdorganisationens (Kyrkans Utlandshjälp) ståndpunkt.

Ps. Det finns så mycket att säga på det här temat. Ni som är intresserade kan t.ex. läsa mer om palestinier som jobbar i israeliska bosättningar med ofta väldigt dåliga arbetsvillkor,inklusive barn.

På Västbanken