Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bangladeshier rövades till Thailand för slavarbete

Uppdaterad 18.10.2014 12:31.
Flyktingar från Bangladesh som gripits av thailändsk polis i Thailand
Bildtext Flyktingar från Bangladesh som gripits av thailändsk polis i Thailand

Thailändsk polis har hittat ett 80-tal män från Bangladesh som hållits fångna i djungeln. De ska ha kidnappats för att säljas vidare som slavar. Människohandel och slaveri är utbrett i Thailand.

Brittiska BBC rapporterar att thailändsk polis hittade ett 80-tal bangladeshiska män i ett djungelområde vid den thailändska kusten i måndags.

Männen ska ha utlovats välavlönade jobb, men sedan drogats, bundits och lastats ombord på ett fartyg och tagits till ett djungelläger i Thailand.

Enligt en av de räddade männen hölls de fångna i tio dagar, i väntan på att säljas vidare. De fick inget att äta, utan överlevde genom att äta löv.

Den lokala polischef som förde BBC till djungellägret säger att spåren där vittnar om att slavhandeln är väletablerad i området och att de nu räddade männen knappast är de första som transporterats genom lägret.

Thailand importerar och exporterar slavar

Människohandel och slaveri är ett stort problem i Thailand och människorättsorganisationer anklagar regeringen för att inte ta problemet på allvar.

Exempelvis Walk Free Foundation, som år specialiserad på modernt slaveri, uppger att Thailand är värst i Sydostasien vad gäller förekomsten av slaveri.

Slavarbete förekommer inom sexindustrin i Thailand, inom fisket, byggnads- och textilindustrin och jordbruket.

Dessutom är thailändska människohandlare verksamma internationellt. Slavarbetare förmedlas vidare från Thailand till länder som Kina, Tyskland, Israel, Japan, Sydafrika och USA, uppger Walk Free Foundation.