Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Höstmodet passar alla åldrar och kroppsformer

Från 2014
Uppdaterad 18.10.2014 15:29.
Shopping

Då kylan och de allt mörkare dagarna börjar smyga sig på är det få saker som piggar upp humöret lika effektivt som ett tillskott i garderoben. Ibland kan det dock vara svårt att orientera rätt i kläddjungeln och hitta den stil som passar en bäst. Stylisten Susanna Högström som till vardags arbetar som stylist för programmet Efter Nio gästade Lördax-studion för att dela med sig av sina tankar kring höstens modetrender.

- Hösten är min absoluta favoritsäsong. Det är i år en ganska diskret höst på gång med mycket enfärgat, klassiska och enkla plagg i murriga färger som burgundi och skogsgrönt men även klassikerna svart, grått och vitt. Vill man vara modig kanske man satsar på något av karamellfärgat läder eller köper ett par rutiga byxor i rött eller svart. Gubbstilen är het och den gäller alla – inte bara gubbar.

Är du osäker på vilken typ av modell du ska välja kan det vara säkrast att satsa på just klassiska modeller som sitter bra, det funkar alltid. Då man blint börjar svälja alla trender som kommer och går kan det gå fel.

Susanna Högström är stylist

Höstsäsongen präglas också av plagg som passar ypperligt för våra breddgrader där inte bara utseendet spelar roll utan även funktionen och värmen är en viktig faktor.

- Modet är som tur nu varmt, skönt och sportigt med vandringslika skor, stora och vintäta jackor och varma ylletröjor. Sportmodet ses även i det klassiska. Är du osäker på vilken typ av modell du ska välja kan det vara säkrast att satsa på just klassiska modeller som sitter bra, det funkar alltid. Då man blint börjar svälja alla trender som kommer och går kan det gå fel.

Enfärgat före mönstrat

Simpelt och enkelt är alltså höstens ledord och det gäller både för dam- och herrkläder. Kvinnomodet just nu är androgynt och det är ganska långt samma färgpaletter som gäller för kvinnor och män. Vill man ha mönstrat så menar Susanna att det nog går att hitta t.ex. blommigt, grafiskt och tyger med småprint trots att det enkla dominerar. Är detta månne en motreaktion mot se senaste årens glittervåg som sköljt över oss?

- Det kan hända men vi måste komma ihåg att det ännu är först början av hösten och då lillajul närmar sig så glittrar det nog i butikerna igen. Olika djurmönster är också fortfarande en säker vinnare, har du inte nappat på dessa tidigare är det nu dags att våga. Personligen älskar jag glittriga djurmönster.

Klädbranschen kritiseras ofta för att uppmana folket till en slit- och släng-attityd som inte är ekologiskt hållbar och i vissa fall strider tillverkningsmaskineriet t.o.m. mot mänskliga rättigheter. Finns det känningar om att det blivit ett mer ekologiskt tänk i klädbranschen?

- De stora och riktigt kommersiella kedjorna har under de senaste åren synats hårt och fått mycket kritik både av ekologiska och etiska skäl, därför har många av de stora kedjorna startat egen återvinning av kläder som de gör nya plagg av. Det är en trend som säkert är välkommen på många plan.

Accessoarer för en ny look

Om man inte har råd att skaffa sig en ny höstgarderob finns det knep för att för en billig peng pigga upp de plagg och kombinationer man redan äger. Enklast gör man det genom att satsa på accessoarer.

- Då det gäller accessoarer satsar man på material, en lyxig sjal i alpacka, ylle eller kashmir i en jordnära färg fungerar i alla sammanhang och är alltid värd pengarna. Stora smycken till enkla plagg är också alltid snyggt. För män är det främst halsdukar och mössor man har att leka med. Visst finns det väskor även för män men det är få män som på riktigt använder sig av dem.

Välj kläder som framhäver det du är mest nöjd med. Ytterst sällan är det någon annan än du själv som märker dina defekter.

Modebranschen riktar sig oftast till de unga och smala men hur ska gå till väga om man inte är stöpt i den formen för att visa sig från sin bästa sida?

- Välj kläder som framhäver det du är mest nöjd med. Ytterst sällan är det någon annan än du själv som märker dina defekter. Bälten kan vara bra för att framhäva midjan och vill man dölja mittpartiet kanske man istället väljer en stor tröja till smala jeans.

Hur ser då det festligare modet ut?

- Även inom festklädseln är det den mer diskreta linjen som dominerar. Det har varit glittrigt och lättklätt men nu är det mer svarta klassiska klänningar som inte är för urringade som gäller. Vi har gått från sexiga och avslöjande plagg till att vara mer påklädda. Är något bart är det inte längre urringningen som ska visas utan istället t.ex. ryggen och då har man som motvikt långa ärmar. Har du en minikjol väljer du en ylletröja till den. Det är överlag en mer diskret sexighet som funkar för alla åldrar.

Susanna Högström gästade Lördax-studion 18 oktober 2014 och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka Isojoki.