Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare: Ryssland står bakom kränkningen

Från 2014
Uppdaterad 19.10.2014 17:01.

- Larmet om främmande undervattensverksamhet i svenskt farvatten är helt klart äkta, det svenska försvaret skulle inte ta det så allvarligt om de inte var säkra. Det säger Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan i Stockholm.

De frågor man enligt Ries kan ställa sig är framför allt vem som då ligger bakom kränkningen, och varför.

- När det gäller vem, måste man nog anta att det är Ryssland. Det är svårt att tänka sig att något annat land skulle göra det.

Lite knepigare är det att besvara frågan varför, men Ries har ett par teorier. Den ena förklaringen kunde vara att det är en politisk markering från Rysslands sida, en protest mot att Sverige nyligen genomförde en marinövning tillsammans med Nato. Den förklaringen tycker Ries ändå att är lite sökt.

- Det skulle vara en ganska farlig markering att gå in med u-båtar, vanligtvis har man "bara" skickat in flygplan, konstaterar han.

Ryssland berett att ta till vapen?

Därför kanske en annan tolkning är mer sannolik, det vill säga att det handlar om någonting mer operativt, någonting där ryssarna faktiskt inte ville bli upptäckta.

Ries hypotes är att ryssarna håller på att återaktivera de saker som de placerade ner i djupet på 80-talet i den stora u-båtsoffensiven mot Sverige - och det skulle vara betydligt mer allvarligt.

Det skulle betyda att ryssarna förbereder sig för någonting, till exempel att på längre sikt kunna störa fartygstrafiken i de svenska farlederna eller övervaka det som svenskarna gör, eller i värsta fall: förbereda någon slags marinoperation i svenska vatten.

- Det skulle vara mycket allvarligt, det skulle ju betyda att de faktiskt förbereder sig för att använda vapenmakt mot Sverige. Men som sagt, det här är bara spekulation, man vet inte.

Läs också: