Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ubåtsjakten i Sverige fortsätter - men längre söderut

Från 2014
Uppdaterad 20.10.2014 13:36.
Yle Nyheter: Ubåtsjakten fortsätter i Stockholm - Spela upp på Arenan

Sökandet efter en undervattensfarkost i Stockholms södra skärgård har flyttat sig aningen söderut, rapporterar svenska medier.

Enligt Sveriges Radio är militära fartyg nu utplacerade vid alla strategiska inlopp till Stockholms södra skärgård. Spaningarna pågår som bäst på fjärden Mysingen. Inga spaningar lär ska pågå på Jungfrufjärden och Kanholmsfjärden, där de startade.

I förmiddags twittrade ryska myndigheter att det rör sig om en nederländsk ubåt - en uppgift som det nederländska försvaret dementerar. På svenskt håll låter man också förstå att man nog hade känt till om det var frågan om en ubåt från Nederländerna.

Främmande undervattensverksamhet pågår

På söndag kväll uppgav den svenska försvarsmakten att det är mycket troligt att det pågår främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård.

Försvarsmaktens bedömning bygger inte bara på observationen från i fredags, utan på flera observationer i samma område under flera års tid. Under de senaste dagarna har trovärdiga iakttagelser gjorts på tre olika platser.

Det är enligt försvaret fråga om den näst högsta verifieringsgraden för att det är fråga om främmande undervattensverksamhet.

Försvarsmakten bekräftade vid en presskonferens på söndag kväll att en militäroperation pågår för att försöka identifiera och nationsbestämma undervattensverksamheten.

Ett av ögonvittnena lyckades ta ett foto av föremålet.

Bild från operationsområdet i Stockholms skärgård.
Bildtext Bild från operationsområdet i Stockholms skärgård.
Bild: Sveriges försvarsmakt

Inget som tillhör försvarsmakten åtminstone

- Det kan vara en ubåt, det kan vara en mindre ubåt, det kan vara en dykare som rör sig på mopedliknande fordon under vattenytan, säger Grenstad.

Farkosten tillhör inte svenska försvarsmakten och konteramiralen tror inte heller att någon privatperson byggt ett sådant föremål.

- Men militäroperationen har varit lyckad även om vi inte kommer åt att nationsbestämma föremålet, säger konteramiralen.

Tre tillförlitliga vittnen

Försvarsmakten bedömer samtliga tre observationer av främmande föremål i området som mycket trovärdiga. Ett av vittnena lyckades ta en bild.

Yle Nyheter: Sveriges försvarsminister kommenterar - Spela upp på Arenan

- Han ser något komma åkande, det är ubåtsliknande och sedan dyker det ner, säger Grenstad om uppgiftslämnaren.

Sveriges försvarsmakt dementerar uppgifterna om att man i torsdags skulle ha snappat upp ett ryskt nödmeddelande som sändes över en speciell nödfrekvens. Grenstad vill inte kommentera något om krypterade kodsignaler.

- Vi kan inte dra den slutsatsen att det är fråga om skadad rysk ubåt, vilket är en uppgift som förekommit i medierna. Vi har inte heller fått in uppgifter om att en nödsignal skulle ha sänts ut. Jag skulle veta det i detta skede, säger Grenstad.

Konteramiralen vill inte heller kommentera farkostens nationalitet.

- Vi har inte nationsbestämt föremålet under vattnet. Vi fortsätter med operationen tills vi har all den information vi behöver, eller tills vi kan slå fast att det inte pågår någon undervattensverksamhet.

Yle Nyheter: Haglund kommenterar svenska ubåtsjakten - Spela upp på Arenan

Regeringen hålls uppdaterad

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att han och den övriga regeringen kontinuerligt hålls uppdaterad om operationen.

Han ville på söndagskvällen inte gå in på några detaljer, men säger att han litar på att Försvarsmakten har gjort rätt bedömning.

- Försvarsmakten har bedömt att den här operationen behövs utifrån den information man har. Genomför man en sådan här operation så ligger det ett allvar i det, säger Hultqvist.

Sverige har under de senaste decennierna rustat ner. Enligt försvarsministern visar den här operationen ändå att Sverige har förmågan att svara på misstänkta kränkningar.

- Vi har en tydlig förmåga att genomföra den här operationen, som självklart ska analyseras för att se vilken förmåga vi bör förfoga över i framtiden, säger Hultqvist.

Läs också:

Diskussion om artikeln