Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

I dag klarnar det om Bbl och ÖN slås ihop

Från 2014
Uppdaterad 20.10.2014 14:35.
Borgåbladet och Östra Nyland
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

I dag möts KSF Medias styrelse för att fatta beslut om tidningarna Borgåbladets och Östra Nylands framtid. Frågan är om det ska bli en regiontidning för hela Östnyland eller om tidningarna ska fortsätta som skilda produkter.

På tidningen Östra Nylands redaktion i Lovisa väntar både förtroendeman Max Nyberg och viceförtroendeman Carita Liljendahl på ett beslut, men de understryker att de två tidningarna fortsätter att utkomma fram till årsskiftet, oberoende av vilket beslutet blir.

- Vi är alla nyfikna på vad beslutet blir, säger Max Nyberg.

Max Nyberg och Lasse Lehtinen diskuterar
Bildtext Lasse Lehtinen och Max Nyberg på Östra Nylands redaktion
Bild: Yle/Carmela Walder

Personalen vid Östra Nyland har inte spekulerat så mycket kring vad beslutet blir - de har helt enkelt inte haft tid. Det dagliga jobbet kräver så mycket att det inte finns möjlighet till så mycket diskussioner, säger Nyberg.

Carita Liljendahl litar på att styrelsen fattar rätt beslut. Hon säger att frågan har utretts så grundligt att styrelsen borde ha behövliga fakta till hands.

Carita Liljendahl,  allmän reporter vid Östra Nyland
Bildtext Carita Liljendahl skriver en artikel
Bild: Yle/Carmela Walder

Max Nyberg är kritisk till att KSF Media redan har tillsatt en ny organisation med nyhetschef och chefredaktör innan beslutet om tidningarnas framtid är fattad.

- Det är som är gå med reven först upp i trädet, säger han.

Cheferna tvingas pendla

Max Nyberg säger att om KSF Medias styrelse mot förmodan går in för att hålla kvar de båda tidningarna så lämpar sig inte den nya organisationen för det. Tidningarna Östra Nyland och Borgåbladet har redan testat konceptet med en gemensam chefredaktör. Det visade sig inte att vara en lyckad lösning.

Om Östra Nyland blir kvar som en självständig tidning så betyder det att chefredaktören och nyhetschefen ska pendla mellan två orter.

Den nya organisationen är mera slimmad och personalmängden är mindre. Hur två tidningar ska göras med en nerbantad personal är ingenting som Carita Liljendahl kan svara på. Hon säger att det blir den nya organisationens sak att ta ställning till det om det går så.

Östra Nylands redaktion i Lovisa
Bildtext Loviisan Sanomat och Östra Nyland finns i samma hus
Bild: Yle/Carmela Walder

Klart är att vi alla jobbar för samma organisation och att vi utbyter mera material mellan tidningarna än vad som idag är fallet, säger Nyberg. Arbetet effektiveras hur det än blir.

Läs mer: Alla tidningshus utom ett på minus