Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Pappershelvete av att anställa en arbetslös

Från 2014
Uppdaterad 27.10.2014 05:26.
Bildtext Byråkrati gör det svårt för företag att anställa folk.
Bild: YLE/Malin Ekholm

Om företagare skulle få koncentrera sig på viktigare saker än att fylla i blanketter och ansökningar, så skulle det också finnas fler möjligheter för arbetslösa att få jobb. Det tror centralhandelskammarens vice vd Leena Linnainmaa.

Ett av de största problemen för företagare i dagens Finland är en alltför omfattande byråkrati. Det anser Centralhandelskammarens vice vd Leena Linnainmaa. Om man till exempel vill anställa en långtidsarbetslös, så kan arbetsgivaren förvänta sig ett stort papperskrig för att få allt att fungera, speciellt om man vill utnyttja de lönesubventioner man kan få om man anställer en arbetslös.

- Det finns många företagare som säger att de gärna skulle anställa en långtidsarbetslös, men företagarna har inte möjlighet att ta sig den tiden som det krävs för att skriva alla ansökningar och sköta allt pappersjobb som det krävs, säger Linnainmaa.

"Utrymme för smidigare byråkrati"

Linnainmaa får medhåll av företagaren Milla Kissaniitty, som redan var redo att anställa en arbetslös person. Det visade sig dock att den tilltänkta arbetstagaren skulle ha fått det sämre ställt om hen hade tagit emot jobbet eftersom det inte var ett heltidsjobb. Så det blev inget av det. Dessutom bävar Kissaniitty för vad som skulle ha hänt henne själv om hon hade anställt en arbetslös, då hon som företagare ska ansöka om lönesubventioner.

- Jag vågar inte ens tänka på saken! Det är ett papperskrig för den arbetslöse, medan jag som företagare knappt vet varifrån jag borde skaffa alla papper som ska fyllas i, och sedan ska man fylla i en massa ansökningar varje månad. Det finns garanterat utrymme för lite smidigare byråkrati, för det är helt omöjligt får någon som inte är insatt i det, berättar Kissaniitty.

"Finland är för byråkratiskt"

Leena Linnainmaa tror till och med att byråkratin driver upp arbetslösheten. Om byråkratin vore smidigare, så skulle företagare oftare välja att anställa någon. Att helt slopa byråkratin är ändå ingen bra idé, men den borde definitivt göras smidigare.

Leena Linnainmaa, vice vd för Centralhandelskammaren.
Bildtext Leena Linnainmaa, vice vd för Centralhandelskammaren.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

- Om det finns för mycket byråkrati så har vi inte tillväxt, och utan tillväxt har vi inte tillräckligt med pengar för samhället. Vi har arbetslösa som kanske kunde få arbete, och det är viktigt för företagen och för samhället - vi behöver arbetstagare som betalar skatter och företag som ger arbete åt människor.

Är Finland ett för byråkratiskt land?

- Jo, det är det. Vi har mycket lagstiftning och vi har mycket övervakning, så det blir betydligt mer byråkrati än i många andra länder, menar Linnainmaa.

Artikeln är en del av Yle Huvudstadsregionens satsning #BättreByråkrati, där vi tar upp och granskar byråkratin i sömmarna. Läs även de övriga artiklarna i satsningen:
Jonas Blomqvist: Den man älskar, byråkratiserar man
Den förbannade byråkratin!
Brevväxling är uppfinnarens vardag
Politiker: Bort med byråkratiskan!
Expert: Byråkratiskans tradition måste brytas
De små detaljerna gör krögarlivet krångligt