Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA-flyg släpper ner vapen till kurderna i Kobane

Från 2014
Uppdaterad 20.10.2014 13:41.
Kurdiska peshmergakrigare i Makhmour i augusti 2014.
Bild: EPA/MOHAMMED JALIL

Amerikanska militärflyg har för första gången släppt ner vapen, ammunition och medicinsk utrustning till de kurdiska styrkorna som strider mot Islamiska staten i den syriska gränsstaden Kobane. Turkiet tillåter nu kurdmilis att ta sig över gränsen till Kobane.

Turkiet tillåter nu kurder att ansluta sig till kurdmilisen som försvarar staden Kobane.

Det säger Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu som ändå inte vill avslöja några detaljer om förhandlingarna om det turkiska biståndet till kurderna.

Om uppgifterna stämmer så skulle det innebära en helomvändning i Turkiets inställning till kurderna i Kobane som angrips av IS, den såkallade Islamiska Staten.

Hittils har Turkiet inte ingripit militärt och inte heller tillåtit beväpnade kurder att ta sig till Kobane som ligger endast ett par kilometer från den turkiska gränsen.

USA har fortsatt sina flygattacker mot jihadisterna kring Kobane efter att amerikanerna i natt fällde vapen och andra förnödenheter till de belägrade kurderna.

USA leverarar vapen och förnödenheter till Kobane

USA:s centralkommando meddelade tidigt på måndag morgon att amerikanska militära transportplan hade släppt ner vapen, ammunition och medicinsk utrustning till kurderna i Kobane under natten.

- Stora mängder vapen och ammunition har nått Kobane, skrev Polat Can, en talesman för kurdiska styrkor i Kobane på sitt Twitter-konto.

Vapnen och den övriga utrustningen kommer från kurdiska myndigheter i Irak.

Leveranserna kan väcka irritation i Turkiet. Turkiet har hittills vägrat att öppna sina gränser för vapenleveranser till Kobane. USA har försökt få Turkiet att ta en aktivare roll i striden mot jihadistmilisen i Kobane, men Turkiet ser de kurdiska styrkorna i Kobane som ett lika stort hot som IS. Turkiet vill inte beväpna kurdmiliser, vars vapen sägs senare kunna vändas mot den turkiska militären.

Enligt det amerikanska centralkommandot har USA hittills genomfört 135 flygattacker mot IS i trakten kring Kobane.

- Det finns tecken på att flygräderna, tillsammans med det väpnade motståndet på marken, har försvagat Islamiska statens offensiv mot Kobane, skriver USA:s centralkommando. Hundratals IS-krigare har dödats och massor av IS' stridsutrustning har förstörts eller skadats.

Centralkommandot tillägger att säkerhetssituationen i Kobane är fortsatt bräcklig och att IS hotar staden fortfarande.

Diskussion om artikeln