Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stadsdirektör i Vanda: Vi måste spara, men också visa gästfrihet

Från 2014
Uppdaterad 20.10.2014 15:29.
Kari Nenonen
Bildtext Stadsdirektör Kari Nenonen presenterade nästa års budget i dag i stadshuset i Dickursby.

Räknat per invånare är skuldbördan på 5 500 euro störst i Vanda i en jämförelse mellan landets stora städer. Stadsdirektör Kari Nenonen säger att staden nu måste jobba hårt för att den ska minska. När det gäller anslaget för stadsfester höjs det ändå från 2014 till 2015. Nenonen presenterade stadsbudgeten 2015 i dag måndag.

- Vårt sparprogram som vi godkände 2012 ska minska skulden. Programmet pågår till 2018 och strävan är att målmedvetet minska skulden. Det jobbar vi för, säger stadsdirektör Kari Nenonen.

Han säger ändå att Vandaborna inte kommer att märka av sparåtgärderna.

- Vandaborna märker det inte nödvändigtvis på något sätt. Servicen till alla är garanterad. Vi följer med all respons vi får och det visar sig till exempel att invånarna är nöjda med social- och hälsovården. Vi slösar inte pengar och funderar noga över varje euro. Pengarna används kostnadseffektivt till service för Vandaborna.

Höjning av skattesatsen inget alternativ för att minska på skuldbördan

Stadsdirektör Nenonen anser ändå att en höjning av kommunens skattesats inte är en lösning för att få ner skuldbördan. Skattesatsen föreslås vara 19 procent också nästa år, vilket är under medeltalet i Finland.

- Vår skattesats är redan nu högre än i grannkommunerna och den bör hållas konkurreskraftig. En höjning av skattesatsen behöver inte heller automatiskt betyda att skuldbördan minskar. Lockelsen att börja använda en större del av pengarna till att höja på servicenivån kan i så fall vara stor.

Social- och hälsovården slukar största delen av pengarna. Utgifterna för 2015 beräknas vara 1,3 miljarder och nästan hälften går till social- och hälsovården.

- När det gäller social- och hälsovården har vi ändå nått våra effektiveringsmål och bland annat skurit ner onödig byråkrati. Men servicenivån har hållits intakt, säger Nenonen.

Nenonen säger också att personalmängden inom social- och hälsovården kan öka en aning eftersom lönerna inom branschen inte stiger.

Kontakter med vänorter får kosta

När det gäller anslaget för stadsfester höjs det ändå från 32 000 euro i år till 40 000 euro nästa år. Nenonen förklarar att höjningen hänger samman med att Ringbanan öppnar och bostadsmässan ordnas i Vanda nästa sommar.

- Vi kommer att bjuda alla våra vänorter till Vanda den första veckan i augusti för att fira det här. Vi behöver lite extra pengar för att visa gästfrihet, säger Nenonen.

Du sade tidigare att staden ska spara och se över varje euro. Men det här är ändå ett sådant tillfälle där Vanda vill satsa lite extra?

- Vi måste spara, men det där är en liten summa. I bland måste staden också visa gästfrihet och sköta om sina internationella kontakter.

Vanda har elva vänorter. De är Jinan i Kina, Lyngby-Taarbaek i Danmark, Salgótarjáni i Ungern, Huddingei Sverige, Mladá Boleslavi Tjeckien, Frankfurt Oderi Tyskland, Askimi i Norge, Kineshma i Ryssland, Matte Yehuda i Israel, Rastatt i Tyskland och Slupsk i Polen.

Läs också:

Vanda fortsätter att bygga