Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland: Det handlar om en holländsk ubåt

Från 2014
Uppdaterad 20.10.2014 21:25.
Bild från operationsområdet i Stockholms skärgård.
Bildtext Ryssland: Kolla med holländarna
Bild: Sveriges försvarsmakt

En källa vid det ryska försvarsministeriet uppmanar Sverige att leta efter en holländsk ubåt istället för en rysk. Enligt källan rörde sig en holländsk ubåt i vattnen utanför Stockholm förra veckan.

– Vi rekommenderar Sverige att kontakta den holländska försvarsmakten för att minska spänningen i Östersjön och för att spara de svenska skattebetalarnas pengar, säger den anonyma källan från det ryska försvarsministeriet till nyhetsbyrån Interfax.

Personen på försvarsministeriet hävdar att den holländska ubåten Bruinvis förra veckan opererade i farvattnen utanför Stockholm. Ubåten är dieseldriven och 67 meter lång.

– Man övade dessutom en krissituation där ubåten snabbt måste upp till ytan, bilder som tydligen har publicerats i svenska tidningar, säger källan.

Enligt samma person anlöpte ubåten hamnen i Tallinn i fredags.

– Vad vi vet är den nu på väg hem till Holland. Vi får hoppas att den här informationen hjälper svenska försvaret att hitta ubåten i nån av de holländska hamnarna, sa källan på ministeriet.

Hollands försvarsministerium dementerade idag uppgifterna.

– Vår flotta befann sig i Östersjön förra veckan i samband med en Nato-övning, sa en talesman. Övningen är nu avslutad, våra enheter är på väg hem och vi har kontakt med dem alla.

Den svenska ubåtsjakten har fått en del beska kommentarer i Ryssland. Många ryska experter är inte alls övertygade av de svenska bevisen.

– Svenskarna lider sedan länge av ett syndrom där man förväxlar ryska ubåtar med andra objekt som fiskstim och minkar, säger Igor Kurdin som i S:t Petersburg leder en klubb för före detta officerare från den ryska flottan.

– Märkligt nog har den svenska flottan en vana att upptäcka spår efter ryska ubåtar strax före landets regering ska slå fast arméns budget.

I Sverige läggs ett budgetförslag fram senast på fredag.

Enligt Kurdin har den ryska radiosignal som svenska medier rapporterat om ingenting med verkligheten att göra.

– En ubåt kan använda flera olika kanaler för radiosignaler, säger Kurdin. Man kan slå fast att en signal har skickats iväg, men det är omöjligt att registrera och koda den, och enligt fysikens lagar är det omöjligt att konstatera exakt vart signalen har skickats.

Diskussion om artikeln