Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Experter: människan är den bästa uppfinningen

Från 2014
Uppdaterad 22.10.2014 10:10.
Efter Nio: toppexperter diskuterar intelligens - Spela upp på Arenan

Vad betyder egentligen ordet intelligens? För att reda ut begreppet gav jag mig iväg för att träffa det här landets framtid – barnen. Hur ser de på intelligens? Hur tänker de kring vad som är en smart uppfinning?

Många gånger har jag förbluffats över hur barn tänker och svarar på frågor. Sedan jag själv blev förälder har jag gång på gång kommit att beundra hur mina egna barn resonerar kring olika saker. På både gott och ont antar jag. Deras ärlighet, deras genuina försök att hitta argument som stöder deras tankar.

Som barn var jag en sådan som testade teorier innan jag tänkte genom dem ordentligt. Det i sig är förmodligen anledningen till att jag idag är betydligt mer analytiskt lagd. Till exempel fick viljan att bli en verklighetens Läderlappen mig att intressera mig för saker som dragningskraft, lyftkraft och acceleration.

Jag var 8 år när jag såg Läderlappen på tv första gången. En figur som gjorde stort intryck på mig. Så stort att jag beslöt mig för att jag skulle bli en superhjälte. En läderlapp. Jag klädde mig i mörka kläder, drog en mörk toppluva över ögonen, stoppade en knallpulverpistol i byxlinningen och sprang ut ur huset.

– Pappa titta! Jag är Läderlappen!

Min pappa hann inte reagera. Jag klättrade upp på staketet där hemma och kastade mig raklång ut i luften för att göra just ett sådant där volthopp framåt som Läderlappen hade gjort på TV. Istället för att landa som Läderlappen fick jag, som nämnt ovan, stifta bekantskap med ett par av fysikens grundlagar.

En öm arm, tre stukade fingrar och ett blått öga senare insåg jag att det som precis åstadkommits kanske inte var det smartaste jag någonsin gjort. Men vad är egentligen smart? Smarthet, har jag lärt mig, kan inte bara mätas med tester, teorier eller praktiska experiment. Att vara smart, och göra smarta saker, handlar om mycket mer.

Förra veckan frågade jag min son, 8 år, vad som var det smartaste han någonsin gjort. Han tittade på mig och svarade, utan att ens tänka särskilt länge, att det smartaste han någonsin gjort var att han börjat skriva dagbok. För då kom han ihåg allt han lärt, sett och hört mycket lättare. Ett svar jag absolut inte hade kunnat mäkta med som 8-åring.

Jag stack iväg till en lågstadieskola för att kontrollera hur några andra 8-åringar resonerade kring intelligens och att göra/hitta på smarta saker. Det var ett mycket spännande möte som fick mig att känna stort hopp för framtiden. Svaren var fantastiska.

Tänk att en 8-årig flicka svarade att det smartaste hon gjort var att säga till en annan att sluta retas. Eller killen som tyckte att den smartaste uppfinningen någonsin var människan.

Häng med på intervju kring temat ”Intelligens” med några av de smartaste 8-åringar jag någonsin träffat. De innovativa svaren kan ni titta på här!

Mera om intelligens blir det i Efter Nio på torsdag 23.10 kl 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan