Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stål och betong ska hålla ihop Hammars vattentorn

Från 2014
Uppdaterad 21.10.2014 05:42.
Hammars vattentorn renoveras
Bildtext Hammars vattentorn inplastat

Vattentornet i Hammars i Borgå syns inte bakom alla byggställningar och plats. Tornet saneras som bäst och det väntas ta drygt en månad till innan det är klart.

En tredjedel av kostnaderna för renoveringen består av kostnaderna för de stora byggställningarna som har rests runt tornet.

Antennerna har fått en separat mast

Saneringen har gått enligt planerna, även om det blir klart ungefär en månad senare än beräknat. Det berättar Risto Saarinen, vd för Borgå vatten. En del av dröjsmålet beror på att det tog tid innan man fick kontakt med en del av teleoperatörerna som har haft sina antenner på taket. Av arbetsskyddsskäl var man tvungen att vänta med att resa byggställningar ända upp innan antennerna hade flyttas till en ny mast som ligger bredvid tornet.

– Det är som att sticka huvudet i en mikrovågsugn om man sätter huvudet framför en del av antennerna, säger Saarinen.

Nästan 30 ton stål

Nya konstruktioner ska hålla ihop elementen som tornet är byggt av. Två nya betongringar har byggts runt behållaren. En stor vid den nedre delen av vattenbehållaren och en mycket mindre lite högre upp. Betongringarna har stålkonstruktioner på insidan och hålls ihop av betongen. Den nedre ringen har 22 ton stål i sig och den övre fyra ton.

Risto Saarinen räknar med att tornets livstid på det här sättet förlängs med minst 50 år.

– Det här gör vi för barnbarnen, säger Saarinen.

Förutom att bygga nya förstärkande element har man putsat betongytorna.

Exakt likadant som Jyväskylätornet

Orsaken till att tornet renoveras är att ett torn av samma modell rasade i Jyväskylä för två år sedan. Tornet i Hammars är gjort efter samma ritningar. Risto Saarinen berättar att det på Borgå vattens kontor finns ritningar på tornet där någon har dragit ett streck över ortnamnet Jyväskylä och skrivit dit Borgå istället.