Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Strömming är fiskerihushållningens ryggrad

Från 2014
Uppdaterad 20.10.2014 15:02.
petteri orpo
Bildtext Jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo (Saml.)

I slutet av veckan presenterar fiskare sina produkter för Åboborna då strömmingsmarknaden kör i gång. Jord- och skogsbruksministerns Petteri Orpo (Saml.) säger att det är ett utmärkt sätt för att föra de inhemska produkterna närmare konsumenterna, något man borde jobba mer på.

Fiskarna tampas med stora utmaningar nu, bland annat Rysslands importförbud av livsmedel. Orpo är ändå optimist och tror att situationen löser sig.

- När vi kommer över det ser framtiden för fiskerihushållningen ljus ut, för att både finländare och utlänningar vill ha ren och hälsosam mat. Jag tror att finska produkter har efterfrågan, säger Orpo.

På hemmamarknaden borde man jobba mer på att föra fiskarnas och producenternas produkter närmare konsumenterna, säger Orpo. En annan sak han vill uppmärksamma är att det är möjligt att främja inhemska produkter i offentliga upphandlingar.

- Jag hoppas att kommuner och offentliga samfund lägger märke till att upphandlingslagen gör det möjligt att främja färsk närmat. Upphandlingslagen är inte längre ett hinder, nu är det fråga om vilja.

Enligt Orpo är evenemang som strömmingsmarknader väldigt viktiga för den finska fiskerihushållningen. Orpo tycker att man borde fästa större uppmärksamhet vid att de inhemska närproducerade produkterna är tillgängliga för konsumenterna. Strömmingsmarknaden i Åbo är viktig för Orpo också personligen.

- I åratal har jag besökt strömmingsmarknaden och köpt utmärkta fiskprodukter, framför allt strömming i olika inläggningar. Jag försöker hinna i år också, för det här är viktigt.

Orpo säger att strömming är fiskerihushållningens ryggrad när man ser till volym och omsättning. Därför är han rädd för att priset sjunker när dörrarna till den ryska marknaden är stängda.

- Hotbilden är att trålarna stannar i land och vi i ministeriet gör allt för att vi ska klara den här svåra situationen, säger Orpo.

Strömmingsmarknaden hålls varje år i oktober vid Aura å i Åbo. Datumen som gäller i år är 23-26.10, alltså från och med torsdag till och med söndag.