Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekonomiskt tufft stiga till ettan

Från 2014
Uppdaterad 20.10.2014 20:10.
Ekenäs IF:s fotbollsherrar är glada efter vinsten i kvalmatchen mot Atlantis fc.
Bildtext Ekenäs IF:s fotbollsherrar säkrade en plats i division 1 efter vinsten mot Atlantis i Helsingfors på lördagen.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Ett fotbollslag som stiger till division 1 kan räkna med att budgeten för representationslaget fördubblas. Det säger FC Jazz verksamhetsledare Tomi Leivo-Jokimäki.

Radio Vega Västnyland

5:26

Jazz kvalade mot Ekenäs IF för ett år sedan och steg då till division 1. Nu är det Ekenäs IF:s tur att följa efter.

- Det är ett enormt steg för en klubb att stiga till ettan, säger FC Jazz verksamhetsledare Tomi Leivo-Jokimäki.

Han välkomnar Ekenäs IF till ettan.

- Gratulerar. Ekenäs IF är ett bra lag och fotbollskulturen i staden är fin bland annat genom Eklöven. Välkommen till den hårda ettan, säger Leivo-Jokimäki.

Han tror att nivån i ettan kommer att vara hårdare nästa säsong än i år. Både Ekenäs IF och PS Kemi är bra lag, säger han.

FC Jazz och Ekenäs IF spelade oavgjort i första kvalmatchen i Björneborg.
Bildtext EIF mötte FC Jazz i kvalet ifjol och förlorade. Nu möts lagen igen i nästa år i division 1.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Ekonomiska utmaningar

Men att stiga till ettan är inte en dans på rosor, speciellt inte ekonomiskt.

- Det ställer hårda krav på bakgrundskrafterna. Den enklaste biten är att få ihop laget som ska spela, men de ekonomiska utmaningarna är enorma och organisationen hänger ofta inte med.

Budgeten för FC Jazz representationslag mer än fördubblades när laget steg till ettan. Budgeten i år uppgår till nästan 270 000. De två lag i ettan som har haft den minsta budgeten har legat strax över 200 000 euro, säger Leivo-Jokimäki.

Som jämförelse kan nämnas att Ekenäs IF:s budget för hela fotbollsverksamheten inklusive juniorlagen i år har legat på drygt 200 000 euro. Spelarkostnaderna för representationslaget har varit kring 50 000 euro, uppger EIF:s fotbollssektions ordförande Stefan Haglund.

Gamla och nya sponsorer behövs

FC Jazz har fått sina gamla sponsorer med sig och lyckats hitta nya samarbetspartners. Föreningen har som mål att hitta ytterligare nya samarbetspartners inför nästa säsong.

Arrangemangen kring matcherna kräver också betydligt mera av föreningen. FC Jazz har i medeltal haft en publiksiffra på 1259 besökare per match.

- Det här ställer betydligt större krav på bakgrundskrafterna. Det måste finnas funktionärer som ser till att allting fungerar så smidigt som möjligt under matcherna, säger Leivo-Jokimäki.

Eklöven firar att Ekenäs IF:s herrar ska spela i division 1 säsongen 2015.
Bildtext EIF:s hejarklack Eklöven firade platsen i division 1 på centrumplan i lördags.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Läktare och belysning

Också kraven på fotbollsstadion är hårdare i ettan. Leivo-Jokimäki säger att division 1-lagens fotbollsplaner har varit i väldigt bra skick.

- Fotbollsplanerna har varit bra, det har inte funnis någonting att klaga på. Men de flesta lag som spelar i ettan kommer från stora städer och det underlättar ju med tanke på fotbollsplanerna säger FC Jazz verksamhetsledare Tomi Leivo-Jokimäki.

Han tror att det kan vara till fördel för EIF att centrumplan i Ekenäs är mindre än de andra planerna i division 1.

Det ställs krav på både belysning och läktare och säkerhet i ettan. Enligt bollförbundets krav ska det finnas minst 1000 sittplatser och 500 av dem ska vara under tak. I Ekenäs finns kring 800 sittplatser och 300 av dem är under tak. Men här kan bollförbundet ge undantagslov i två säsonger för ett lag som stiger till ettan.

Centrumplanen i Ekenäs
Bildtext Sittplatserna under tak på läktaren är för få vid centrumplanen.
Bild: Yle/Marica Hildén

Det krävs också strålkastare med ljus på minst 800 lux. På centrumplan i Ekenäs finns inga strålkastare. Också här kan bollförbundet ge dispens under två säsonger.

Stefan Haglund som är ordförande för EIF:s fotbollssektion sade i Sportmåndag att han hoppas att staden skulle kunna piffa upp anläggningarna och området kring centrumplan.

Väntar på licenskraven

Raseborgs stads idrottssekreterare Yngve Romberg kan inte i det här skedet säga vad staden kommer att göra för att ge området en ansiktslyftning. Först väntar man på vad bollförbundet säger gällande licenskraven och centrumplan. Han säger att planerna på konstgräs på centrumplan går vidare som ett separat projekt.

Yngve Romberg är idrottssekreterare i Raseborg.
Bildtext Idrottssekreterare Yngve Romberg vet inte ännu vad staden kan göra för att fräscha upp centrumplanen.
Bild: YLE/Bubi Asplund

Bollförbundet kommer nu att ha kontakt med EIF:s ledning för att diskutera licensen för nästa år. Förutom krav på fotbollstadion ställer bollförbundet många ekonomiska krav. Bland annat får föreningen inte ha några skulder kvar i slutet av den här månaden när det gäller löneutgifter, transferavgifter, skatter eller försäkringar.

I slutet av november ska EIF ha lämnat in alla sina papper till bollförbundet och andra veckan i januari fattar bollförbundet beslutet om licensen.

Diskussion om artikeln