Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utan hundvalp tar jag till staven

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:03.

Nu har jag köpt ett par gångstavar som går att skjuta ihop, helt enligt samma teknik som i ett teleskopmetspö. De får plats i resväskan och jag inbillar mig att de ska vara lika effektiva som en hundvalp när det gäller att göra flyktiga bekantskaper.

Stavarna här till mina förberedelser inför flytten till Kiev om en månad. Jag ska nämligen bo och jobba i Ukrainas huvudstad från november till maj, i ett halvt år.

Då jag för elva år sedan flyttade till Moskva köpte jag ett duntäcke. Det var fiffigt för ibland var det fasligt kallt hemma hos mig. Den här gången kommer jag inte att skicka iväg något flyttlass utan ska ta med mig det jag behöver i ett par väskor. Därför kommer inget skrymmande att åka med.

Stavarna och hundvalpen, hur hänger de ihop, undrar ni kanske? Jag kan ha fel, men jag tror att det är rätt ovanligt med stavgång i Kiev. Därför räknar jag med att folk kommer att tycka att det är lite lustigt och kanske fråga mig varför jag går så. Jag inte bara räknar med det, jag hoppas på det. Jag älskar nämligen den där flyktiga typen av kontakt, den då man byter några ord med en främling, ler eller skrattar tillsammans och sedan drar vidare.

Den som någonsin har rastat en hundvalp vet vad jag menar. Människor tycker att hundvalpar är söta och vill gärna leka lite med dem och tala några ord med hundens människa. Nu hoppas jag alltså att någon ska ha lust att prata lite med mina stavars ägare, sådär helt utan förpliktelser och i förbifarten.

Mina stavar är förstås också ett bevis på att jag tror att jag ska hinna ha litet ledig tid under mitt halvårs-korrespondetskap, hur det blir med den saken vet jag inte förrän jag är där och har satt igång med jobbet.

Innan jag flyttar ska jag också göra en annan sak: jag ska döpa om min blogg. Rysslandsbloggen fick den heta för ett år sedan då jag trodde att mina kommande arbetsresor nästan uteslutande skulle gå till Ryssland. Så gick det inte och nu funderar jag på ett nytt namn.

Du får gärna komma med förslag om du vill!

PS
Jag ska alltså jobba i Kiev som korrespondent för Yles finskspråkiga nyhetsredaktioner. Det betyder att jag väldigt sällan kommer att rapportera på svenska. Bloggen kommer jag emellertid att fortsätta med också under den här tiden.

Möten och människor

Diskussion om artikeln