Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS anfaller Kobane på alla fronter

Från 2014
Uppdaterad 21.10.2014 08:54.
Explosion i Kobane den 20 oktober 2014 efter vad som tros vara den USA-ledda koalitionens attack mot  den så kallade Islamiska staten.
Bildtext Explosion i Kobane i vad som tros vara en attack mot den så kallade Islamiska staten.

Jihadistgruppen IS har inlett en ny offensiv mot staden Kobane i norra Syrien. Islamisterna som har fått förstärkningar angriper staden från tre håll.

Den såkallade Islamiska Staten anfaller på tre fronter enligt det Syriska Mänskorättsobservatoriet som säger att jihadisterna har fått förstärkningar från andra islamiskontrollerade städer i området.

Minst 400 islamister av vilka en stor del var utlänningar har dödats i striden om Kobane som har pågått i över en månad, enligt Mänskorättsobservatoriet.

Offensiven inleddes igår med två självmordsattacker efter att amerikanska plan hade släppt ner vapen, ammunition och förnödenheter till kurderna som försvarar staden.

Kurderna väntar på förstärkningar från irakiska Kurdistan efter att Turkiet igår gick med på att den kurdiska peshmergamilisen får ta sig till Kobane via Turkiet.

Källor i irakiska Kurdistan säger att man är i färd med att välja ut och utrusta de milismedlemmar som ska skickas till Kobane.

Avsikten är att enbart skicka syriska kurder som har utbildats i Irak till Kobane.

Kurderna som skickas till Kobane har lovat Turkiet att föra bort vapnen som de tar med sig till den belägrade staden.

Turkiet vägrar fortfarande att tillåta vapenleveranser till Kobane och EU vädjar nu om att alla restriktioner ska hävas.

IS angriper kurder även i Irak

IS har samtidigt inlett en offensiv mot den kurdiska staden Qara Tapah i norra Irak.

Minst 10 mänskor dödades och 9 000 eller hälften av stadens invånare flydde när IS anföll staden.

-Vi är rädda för att IS omringar oss och att vi blir ett nytt Amerli, säger Haidar som bor i staden.

Han hänvisar till den närbelägna turkmenska staden Amerli som belägrades av IS i två månader innan Peshmergamilisen och irakiska styrkor bröt belägringen förra månaden.

IS har också ryckt fram i Anbarprovinsen i mellersta Irak där IS nu kontrollerar tre fjärdedelar av provinsen och närmar sig huvudstaden Bagdad.