Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor Erkki Isometsä får Nordiska medicinpriset

Från 2014
Uppdaterad 21.10.2014 15:22.
Professor Erkki Isometsä, vinnare av Nordiska medicinpriset 2014
Bild: Yle

Nordiska medicinpriset värt en miljon kronor tilldelas i år professor Erkki Isometsä vid Helsingfors universitet och professor Gerhard Andersson vid Linköpings universitet och Karolinska Institutet.

Isometsä får priset för sitt framstående arbete inom forskning kring depression och andra psykiska störningar och inom utveckling av vården, meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL, där Isometsä arbetar på deltid.

Erkki Isometsä arbetar som forskningsprofessor vid enheten för sinnestämning, depression och självdestruktivt beteende vid THL. Sedan 2004 är han professor i psykiatri vid Helsingfors universitet och överläkare vid Hucs psykiatriska resultatenhet.

Isometsä har forskat särskilt mycket kring depression och bipolär sjukdom och deras samband med självdestruktivt beteende.

Nordiska medicinpriset, tidigare SalusAnsvarspriset, är ett av Nordens största vetenskapspriser och delas ut till en eller flera forskare som belöning för en framstående vetenskaplig prestation. Priset ges för forskning som är inriktad på problem som har betydelse för människors vardag och arbetsförmåga.

Professor Isometsä är också ordförande för arbetsgruppen för god medicinsk praxis. Han kommenterade frågan om psykoterapi och läkemedel i en artikel som Yle nyheter publicerade för 20 dagar sedan.

Läs också:
Vem bestämmer över din depression?
Unga äter piller mot depression
"Fortfarande tabu att tala om depression"
Fel kost kan ge depression
Män springer ifrån sin depression