Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Finland toppar dödsbrandsstatistiken

Från 2014
Uppdaterad 21.10.2014 17:43.
Brandmästare vid Helsingfors räddningsverk, Vesa Berg
Bildtext Enligt brandmästare Vesa Berg är Finland ett ovanligt eldhärjat land.
Bild: Yle/Julie Ebbe

I fjol omkom fyra personer i dödsbränder i huvudstadsregionen. Det är förvånansvärt få, säger brandmästare Vesa Berg vid Helsingfors räddningsverk. I år ligger siffran redan på elva omkomna, och året är inte ännu slut.

Då vi jämför våra siffror med övriga Norden och Storbritannien så ligger vi illa till. -Brandmästare Vesa Berg

Den största orsaken till dödsbränder i hemmen är fortsättningsvis cigaretten. Detta förbryllar Vesa Berg, brandmästare vid Helsingfors räddningsverk.

-Det är lite märkligt, för vi har ju haft självslocknande cigaretter redan i flere år. Så jag undrar om det handlar om handrullade cigaretter som inte slocknar lika bra, funderar brandmästaren.

Inte heller e-cigaretterna är till hundra procent pålitliga när det kommer till brandsäkerhet, påminner man vid SPEK, Räddningsbranschens centralorganisation. Dåliga kontakter i e-cigaretter och deras laddare har orsakat bränder och gett elstötar.

Gupp i statistiken

Att det ifjol omkom fyra personer i dödsbränder i huvudstadsregionen är en anomali i statistiken, menar brandmästare Vesa Berg.

-Då vi jämför våra siffror med övriga Norden och Storbritannien så ligger vi illa till. Ser vi till antal dödsfall per en miljon invånare så toppar vi statistiken, som går tillbaka till 1960-talet, säger han.

Förra året var ett bra år för hela landet med en så låg siffra som 51 omkomna i dödsbränder.

-Det antalet är det lägsta sedan 1960-talet, som värst har vi haft 110 dödsbränder om året, säger brandmästare Berg.

Kolla din brandvarnare!

För några år sedan blev det obligatoriskt att ha brandvarnare hemma, men brandmästare Vesa Berg uppmanar oss att inte lita blint på tekniken.

-Man måste kommer ihåg att serva sin brandvarnare och brandsläckare med jämna mellanrum, säger han. Lämna inte bara den på bordet med tomt batteri när varnaren tjuter om att ett batteribyte är aktuellt.

Många bränder får även sin början i elfel menar Berg, och påminner att man inte ska belasta kontakterna med för många prylar.

En pärla ur arkivet:

Tända ljus bidrar till en mysig stämning, men det är viktigt att komma ihåg att släcka dem. Detta påminner TV-nytt under julhelgen 2000 om.

Ljus kräver tillsyn - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan