Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Lucia ska ha skinn på näsan

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
elin andersson, lucia 2013
Bildtext År 2013 blev Elin Andersson Finlands lucia.
Bild: Yle/Hanna Nordenswan

Snart får vi börja rösta på årets lucia, men vad krävs egentligen för att ens bli utvald som kandidat? Eva Frantz som sitter med i juryn listar fem kriterier.

Följ direktrapporteringen från presentationen av luciakandidaterna här!

Snart är det jul, men innan det blir julafton ska vi också fira lucia. Ända sedan år 1950 har Finlands lucia blivit vald i november, så det skulle ju vara dumt att bryta den traditionen nu.

Det känns ändå som att lucia inte är det mest trendiga man kan bli vald till i dag. Att vinna Idol eller någon annan talangjakt är nog lite mer kreddigt. Det syns kanske också på antalet ansökningar. Eva Frantz vill inte säga hur många som kom in (det avslöjas aldrig) men hon avslöjar i alla fall att det var närmare 12 än 200. Eva anser att det ändå finns en sak man måste lägga på minnet: att vara lucia är mer än att se fin ut och gå ner för en trappa. Det kräver engagemang.

Bild: Yle/Hanna Nordenswan

- Luciorna ska verkligen jobba stenhårt, utan lön, i en månad. Det finns inte så många tjejer som har råd att lösgöra sig en månad. Man har tentor, resor, jobb och annat på gång, säger Eva.

Alla som söker till luciauttagningen måste skicka in en inspelad låt, för att visa att de kan sjunga. I år var det en tjej som stod ut lite extra, och hon sjöng en R'n'B-låt.

- Jag blev väldigt tacksam för de kandidater som tog ut svängarna lite grann. Har man 30 tjejer som sjunger Stilla natt eller Luciasången så flyter de ihop. En del sjöng musikallåtar och någon sjöng en Kent-låt. De flesta har ändå ganska mycket R'n'B-wailande i sina luciasånger. Kanske det är nåt Idols-fenomen som slår igenom där, funderar Eva.

Fem viktiga kriterier

Och nu över till kriterierna. Vad krävs egentligen av en lucia?

Ett mingelproffs

- Att man orkar umgås och mingla. Att vara Lucia är inte bara att åka omkring till äldreboenden och att delta i olika jippon. Man ska också orka ställa upp på foton med små barn, och orka vara trevlig och finnas till för de som kommit dit för att se lucia.

Hålla ton
- Det är trevligt om lucia kan sjunga vackert. Hon måste inte vara någon fantastisk storsångerska, men hon måste kunna hålla ton. Hon får inte förstöra för resten av kören som står där tappert och sjunger.

En låga inuti

- Lucia är ljusets drottning, så det är fint om det brinner lite inom henne också. De tio tjejer som nu är kandidater får komma till tals och de får synas i media. Då är det jättefräscht om de berättar om något som de tycker är viktigt. 2014 är ett ganska hårt klimat att växa upp i för en ung tjej. Kandidaterna måste inte ta till de mest tårdrypande historierna, men ifall de tycker att utseendefixering, nätmobbning eller något annat känns som ett angeläget ämne, så tycker jag det vore trevligt om de kunde ta upp det, säger Eva.

Bild: Yle/Hanna Nordenswan

Hedra traditionen

- Fastän det är okej att vara lite rock'n'roll, och lucian får stå upp för sina åsikter, så tycker jag ändå att man ska hedra den gamla luciatraditionen. Jag vill inte ha en Miley Cyrus-Lucia som åker ner med en wrecking ball från Domkyrkan. Det skulle vara livat, men det ska nog ändå vara lite tradition och värdighet i lucia, säger Eva.

Skinn på näsan

- Det är inte jättetacksamt att stiga fram och vara vacker och nätt och vilja bli lucia i dagens värld. På sociala medier har det haglat ganska mycket skit över tjejerna som är med, och det tycker jag är jätteasigt. På något sätt är lucia ett väldigt enkelt ämne att ta fasta på. Många tänker inte på att det är unga och helt vanliga tjejer som står där.

Luciavalet inleds i år söndagen 26 oktober och avslutas den 26 november.

Mer om ämnet på Yle Arenan