Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbolls-VM spelas nattetid?

Från 2014
Sepp Blatter i december 2010, då beslutet fattades.
Bildtext Om Sepp Blatter får som han vill flyttas VM till slutet av året.

Ett nytt radikalt förslag har slängts fram för att lösa problemet med för heta förhållanden under fotbolls-VM i Qatar 2022. En av de tilltänkta utmanarna till Sepp Blatter i kampen om Fifa-ordförandeskapet menar att man kunde spela matcherna på natten.

Det är Chiles fotbollsförbunds tidigare ordförande Harold Mayne-Nicholls, som överväger att ställa upp i valet till det internationella fotbollsförbundet Fifas ordförande, som kommer med förslaget.

Harold Mayne-Nicholls, 2010
Bildtext Harold Mayne-Nicholls kommer med ett radikalt förslag.

– Man kunde spela de första matcherna klockan 19, de andra klockan 22 och de tredje klockan 1 på natten, säger Mayne-Nicholls i en intervju för brittiska BBC.

Bakgrunden är att förhållanden om dagarna i Qatar är för varma för fotboll. Det har tidigare pratats om att VM skulle flyttas till vintern, men den idén gillar inte Mayne-Nicholls.

Det skulle enligt honom vara ”kaotiskt” för de stora ligorna runtom världen, och risken att krocka med vinter-OS, Super Bowl och andra evenemang vill Mayne-Nicholls inte heller ta.

– Vädret skulle fortfarande vara väldigt varmt men solen har gått ner och det kunde hjälpa. Jag vet att det inte är enkelt. Vi skulle sova på dagarna och jobba på nätterna, funderar Mayne-Nicholls.

Fifas ordförande Sepp Blatter konstaterade dock senast i måndags i en intervju för den franska radiokanalen France Info att VM sannolikt spelas i november-december.

– Vi kan inte ha VM-turneringen på sommaren. Den passligaste tidpunkten skulle vara i slutet av året, sade Blatter och tillade att han är medveten om att klubblagen knappast skulle gilla en dylik flytt.