Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vad säger bankfolket?

Från 2014
Uppdaterad 21.10.2014 19:27.
En person bläddrar i bostadspapper
Bildtext Det löns att börja bostadsspara så fort som möjligt, trots att varje nerv i din kropp skriker att du inte vill äga en egen bostad.
Bild: Yle

Unga människor har skygglappar för vuxenvärlden. Få saker känns så vuxna som bostadsköp och många känner att det är väldigt avlägset. Ju fortare du börjar bostadsspara desto bättre. Men det kräver också att du förstår vad bankmannen säger. Myteriet reder ut de vanligaste banktermerna.

Det största misstaget många unga gör är att inte inse att det är bra att bostadsspara. Det kanske känns lite väl vuxet att köpa en egen bostad, men åren går snabbare än man tror.

– Merparten tänker: Nej, inte behöver jag någon egen bostad. Men situationen ändras. När det har gått fem år kan situationen vara en helt annan, säger Ulf Nylund, VD på Vasa andelsbank.

Håll koll på räntorna

Räntan är en av de viktigaste grejerna att hålla koll på när du diskuterar lån. Ulf Nylund förklarar vad räntemarginal är

– Det är den marginal som man sätter på referensräntan. Den kan variera mellan 1,50 till 1,80 i dagens läge.

Räntemarginalen bestäms mellan banken och kunden, tillsammans med referensräntan utgör den lånets totala ränta.

Om du aldrig hört om referensränta så kanske du har hört om till exempel EURIBOR ränta, som är en så kallad referensränta. Det är en europeisk ränta som räknas som ett genomsnitt på europeiska räntor för att banker ska kunna sätta räntor som följer med den ekonomiska utvecklingen.

Amortering, vad är det?

Om du lånar måste du också betala tillbaka i något skede, tyvärr. När du betalar tillbaka det du lånat kallas det att amortera. Det kan skötas på två olika sätt. Det första alternativet är jämna amorteringar.

– Väljer du jämna amorteringar så spjälker du upp den summan du lånade i lika stora delar som ska betalas under till exempel 25 år. Då amorterar man exakt samma summa plus ränta. Då vet du när lånet tar slut, säger Nylund.

Det andra alternativet är annuitetslån, vilket betyder att man bestämmer ett visst belopp man vill betala. Beroende på om räntorna går upp eller ner så kan lånetiden förlängas eller förkortas.

Regeringen förbättrar bostadssparandet

Regeringen håller på att ändra villkoren så att åldern på dem som får öppna bostadssparkonton, BSP, ska höjas. Tidigare fick man vara max 30 år, nu höjs åldern till 39 år och även lånetaket blir högre. Det är en utveckling som Ulf Nylund ser som mycket positiv.

– Det är en mycket bra grej. Jag rekommenderar den mycket varmt. Staten betalar en del av räntan som man betalar. Det gör staten inte med vanliga lån. Om man sparar under några år får man lägre ränta än man kan få på något annat lån. Man har ingenting att förlora. Det är bara fördelar.

Mer om ämnet på Yle Arenan