Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hur tänkte Foo Fighters här?

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 10:05.
foo fighters på grammy awards
Bild: EPA / Paul Buck

Att göra så som Foo Fighters nu gör, dvs släpper en dokumentärserie som tangerar amerikansk musikhistoria och som visas runt om i världen i samma takt som det kommer ut låtar från nya skivan hör till de mer briljanta marknadsföringstricken för nya album jag sett den senaste tiden. Det är ju klart, i dagens värld där albumförsäljningen är allt svårare så gäller det ju att vara kreativ. Bara att lyfta på hatten där. Själv är jag helt övertygad om att ifall dokumentärseriens första avsnitt hade varit det som introducerade mig till första låten på nya skivan så skulle jag antagligen vara helt såld. Men nu är jag inte det.

I mitt jobb försöker jag undvika att se på musikvideon innan jag hört själva låten. En riktigt bra video förändrar ju hela upplevelsen och påverkar vad man tycker om slutresultatet. Då den första låten från Foo Fighters nya skiva Sonic Highways landade i inboxen var jag på arbetsresa och hade inte möjlighet att höra den. Jag hade inte heller möjlighet att i söndags se första avsnittet av tv-serien med samma namn som albumet. Istället blev det att att som vanligt lyssna på den i kontrollerade förhållanden, sådär som jag annars också gör med låtar. Som det stora Foo Fighters fan jag är så önskar jag att jag gjort tvärtom. Ur en professionell synvinkel gjorde jag helt rätt.

För den börjar ganska lungt, blir nästan lite tråkig, sådär som en medioker Foo Fighters låt. För att vid 01:30 gå över till riffen från Dio klassikern "Holy Diver"!?!?!

Hur tänkte Dave Grohl när han skrev låten? Alternativet att han inte skulle känna till riffen från den mest episka, mest legendariska och mest klassiska Dio-låten är otänkbart. Och gör du en låt för en rockpublik, så KAN du inte använda en riff som ens på någå sätt påminner om en så klassisk låt, utan att paralellerna dras. Skulle det ens vara i ett helt annat musikaliskt sammanhang - men nej! Nu är det en lite lamare version, delvis med svagt orgelkomp, men det räcker inte. Så hur tänkte ni här? Eller är det en hyllning.

Jag hoppas att avsnitt ett förklarar sammanhanget för mig ikväll då jag börjar titta på serien. Om inte, kommer jag att ha svårt att någonsin gilla låten. För just nu är den (även om den är ganska bra och har bra ös i slutet) inget annan än en besvikelse.

Programmet är inte längre tillgängligt

Musikchefen

Avicii kommer till Helsingfors

Ny låt av Avicii är här!

Nu är Tim Bergling, dvs Avicii tillbaka.

Spotify på en datorskärm

Sounds From Svenskfinland

Spotifylista med Finlandssvensk musik.

Det viktiga i att öppna alla dörrar

Musikchefen bloggar.

Den skitiga rockens återkomst?

Finland: "metallmusikens förlovade land".