Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ökat hot för attentat i Turkiet

Från 2014
Uppdaterad 21.10.2014 20:46.
Yle Nyheter: IS-terroristerna har ett visst stöd också i Turkiet - Spela upp på Arenan

Turkiet har länge vägrat att hjälpa syrienkurderna militärt och ser dem som delar av den turkiskkurdiska militanta rörelsen PKK, terroriststämplat av Turkiet, men även EU och USA.

Men Turkiet förklarar sig vara villigt till ett visst stöd av syrienkurderna och ska nu tillåta syrienkurdisk militär, tränad i norra Irak, att komma in i Kobani. Men ett ökat stöd från Turkiet till de som bekämpar islamistextremisterna IS, ökar hotet för att de ska genomföra attentat inne i Turkiet.

”Kobani sörjer, Kobani brinner, Kobani fäller tårar” sjunger de två männen med gitarrer i refrängen. Runtomkring står ett femtiotal personer på gågatan vid Taksimtorget i Istanbul och filmar med mobilkameror.

"Turkiet måste hitta en lösning för Kobani"

Stödet bland kurderna för den kurdiska kampen mot islamistextremisterna IS styrkor i Kobani är lika stor som ilskan mot Turkiska statens vägran att hjälpa kurderna i Syrien militärt.

Men det amerikanska flygsläppandet av vapen och ammunition till de kurdiska styrkorna i den omringade staden Kobani, som fortfarande riskerar att falla för IS, tvingade Turkiet till att modifiera sin hållning.

Stödet för Kobani är stort bland kurderna i Istanbul.
Bildtext Bland kurderna i Istanbul är stödet för Kobani stort.

Sedan snart två år pågår en försoningsprocess med kurdiska militanta PKK, terroriststämplat av Turkiet, men även av EU och USA. PKK och den syriska delen YPG fick under årtionden stöd från Assadregimen i Syrien och Turkiets tidigare vägran att hjälpa syrienkurderna kan ha varit en del i förhandlingsspelet, menar bedömare.

- Om Turkiet är ärligt, har goda intentioner och inte vill tillbaks till 90-talet måste de hitta en lösning för de här människorna i Kobani, säger Malik som står i publiken runt de sjungande.

Malik är en man i fyrtioårsåldern med en palestinaschal runt halsen, ett tecken på att vara PKK-sympatisör.

- Nu har förhandlingarna pågått i snart två år, men vad är resultatet? Turkiska staten har varken fredsvilja, mänsklighet eller vilja till broderskap, säger Malik och avslutar:

- Länge leve YPG:s kamp!

Både Turkiet och PKK får ett andrum

Försoningsprocessen med PKK har av Turkiet alltid sagts ska fortsätta oberoende av utvecklingen i Syrien. Det tredje och sista steget inleddes i fredags och handlar om hur avväpnandet av PKK:s soldater, som nu finns i baser i norra Irak, ska ske och hur de ska kunna återvända hem.

Men kurderna har proklamerat att om Kobani skulle falla för IS, skulle detta innebära ett omedelbart slut på förhandlingarna och ett återupptagande av den väpnade kampen.

Så för tillfället, när nu syrienkurdiska YPG i och med vapenleveranser, kan stärka sina positioner och bättre stå emot IS, får både Turkiet och PKK ett andrum.

"Assadregimen måste bort"

Men när Turkiet mer aktivt stöttar kampen mot islamistextremisterna IS, ökar även risken att Turkiet drabbas i attentat. För även i Turkiet finns det stöd för islamistextremisterna IS. Uppgifter säger att kontor har öppnats för att rekrytera frivillliga, så motviljan från Turkiet att engagera sig militärt mot IS är befogad.

- Det är klart att det finns internationella kopplingar. Folk har kommit från Turkiet och även Europa och andra länder och gått med IS. För en sådan organisation är det inte omöjligt att de gör attentat i Turkiet också, säger Mahmut Övür, ledarskribent på regeringsnära tidningen Sabah.

Mahmut Övür delar turkiets officiella hållning att en hållbar lösning på hela Syrienkonflikten inte enbart handlar om kurderna i Kobani, utan att det slutliga målet måste vara att skapa ett demokratiskt, enat Syrien.

- Man vill att Turkiet ska gå in själv, men om man internationellt har ett ansvar så måste det bli ett militärt samarbete. Därborta i Kobani dödas kurder men i Syrien har totalt över 200 000 dött och ingen bryr sig. Det enda realistiska sättet att få stabilitet i regionen är att Assadregimen måste bort, menar Mahmut Övür.

Text: Lennart Berggren

Diskussion om artikeln