Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ubåtslögn rakt i ansiktet

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Bild från operationsområdet i Stockholms skärgård.
Bild: Sveriges försvarsmakt

”Det är för jävligt.” Den svenska försvarsmaktens överbefälhavare Sverker Göranson sparade inte på krutet när han beskrev den pågående ubåtsjakten i Stockholms skärgård. Och den samlade svenska journalistkåren nickade och antecknade. Det är lätt att hålla med om att det är för jävligt om det visar sig vara så att en främmande makt inkräktat på svenskt territorium. Men det har också visat sig att journalisterna kanske lite för lättvindigt antecknat allt vad den svenska försvarsmakten har önskat.

Första versionen

I söndags höll försvarsmakten med konteramiral Anders Grenstad i spetsen presskonferens. Grenstad visade vid flera tillfällen en karta och påstod att det är här som en misstänkt ubåtsobservation har gjorts. Det visade sig dock att amiralen utan att blinka ljög för journalisterna och därmed för hela svenska folket.

Andra versionen

SVT kunde nämligen avslöja att försvaret medvetet pekat ut fel plats. Efter att ha studerat försvarsmaktens fotografi och kartor på den misstänkta platsen visade det sig att man inte kunde hitta den. Och när SVT:s redaktion konfronterade försvarsmakten med detta medgav presschef Philip Simon att försvaret lämnat felaktiga uppgifter för att ”inte hjälpa främmande makt.” En lögn med andra ord. Senare gick försvarsmakten ut med ett pressmeddelande där man medgav att man gått ut med falska uppgifter och att man valt att ”inte gå ut med exakta positioner av operativa själ”.

Tredje versionen

Efter att ha sovit på saken justerade försvarsmakten sin historia. Enligt ÖB Sverker Göranson handlade det inte om en medveten lögn utan det var frågan om ett ”misstag”.

Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten förtydligar medger att man har begått ett fel.

- I en skarp militär verksamhet så behöver varje ord vägas på guldvåg, skriver Lagersten i en kommentar på försvarsmaktens webbplats. Som ansvarig för Försvarsmaktens informationstjänst konstaterar jag att vi brustit i eftertanke.

Det är säkert sant att varje ord vägs på guldvåg. Och det var nog precis vad man gjorde också på söndagens presskonferens. Med guldvåg vägde man varje kommatecken och placerade noggrant ut dem för att styra informationsgången i den riktning man önskade.

Det är oacceptabelt att man först inför det svenska folket sade att man vill verka för öppenhet, medan man i samma andetag distribuerade felaktiga kartor.

Svenska medier var först förbluffade över att att försvaret spred desinformation. Expressens chefredaktör Thomas Mattson tyckte att det är oacceptabelt att man först inför det svenska folket sade att man vill verka för öppenhet, medan man i samma andetag distribuerade felaktiga kartor.

Men när försvarsmakten slätade över sin lilla vita lögn köpte Mattsson förklaringen med hull och hår. Bra försvaret! hurrade han och tyckte att förtroendet var återupprättat.

Det är aningen överraskande att svensk media släppte försvarsmakten så lätt. Svenskarna är världsmästare i att moralisera. Först kränkt vinner är något av en naturlag i Sverige. När en så trovärdig institution som den svenska försvarsmakten av allt att döma för en hel nation i bakom ljuset i syfte att främja sina egna intressen kunde man kanske föreställa sig att de kränkta skulle stå på kö.

När Vladimir Putin med ett hånleende i en tv-intervju hävdade att inga ryska trupper finns på Krim trots att det kryllade av soldater på halvön så skrek en hel värld att han ljuger. ”Här är bevisen på att Putin ljög i intervju", rubricerade Expressen. Att jämföra Putin och Göransson med varandra är självfallet inte riktigt rättvist. De tävlar inte i samma division. Men en parallell kan man nog dra. Inte verkar världssamvetet Sverige heller dra sig för en vit lögn om det är i nationens intresse.

Men det är för jävligt att ljuga, Sverker Göranson.

Twitterbloggen