Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hästägare efterlyser fler veterinärer

Från 2014
Uppdaterad 23.10.2014 20:42.
Johanna Wasström med stoet Mambu i Broby stall.
Bildtext Johanna Wasström med stoet Mambu i Broby stall.

Det är enklare och billigare att kontakta privata veterinärer, säger Johanna Wasström som har stall i Raseborg.

- Vid kolik eller om en häst blir akut halt, då vänder vi oss till den kommunala jouren under veckoslut.

Wasström beskriver hur hon ibland varit tvungen att ringa många samtal och vänta länge på napp från jourhavande veterinär. I vanliga fall anlitar hon privata veterinärer som är specialiserade på hästar. De har också lägre taxa än de kommunala veterinärerna.

Johannna Wasström anser att det borde finnas fler kommunala veterinärer i en så vidsträckt region som den västnyländska.

- Veterinären borde kunna vara på plats inom en halvtimme om en häst är akut sjuk. Det är inte så självklart att det lyckas. Och söker man sig till en klinik är det ofta kö.

Veterinärservicen under lupp i Västnyland

I februari utsågs en arbetsgrupp inom Sydspetsens miljöhälsa med uppgiften att se över hur den kommunala veterinärservicen ska organiseras. Målet var att hitta lösningar som kan ge en effektiv och jämlik veterinärvård i Västnyland.

Idag finns det tre kommunala veterinärstjänster som sköts av fem personer och det finns mottagningar i Ekenäs, Karis och Ingå.

Hästägare Sari Sihvola med sin häst Rix.
Bildtext Sari Sihvolas häst Rix hade svår hosta

Arbetsgruppen har två förslag: att de tre västnyländska veterinärmottagningarna slås ihop till en enda eller att man satsar på att köpa in vården utifrån.

I Ingå röstade kommunstyrelsen ner förslaget om en gemensam klinik. Man befarade att den i så fall går Ingå förbi. Istället röstade man för att det nuvarande arrangemanget med mottagning i Västankvarn fortsätter. I Hangö bordlades frågan och i Raseborg diskuteras ärendet inom de närmaste veckorna.

Som förr men mera lön?

Veterinärerna tycker själva att det nuvarande systemet fungerar. De vill fortsätta med mottagningar i Ekenäs, Karis och Ingå och anser inte att de har hörts i arbetsgruppens arbete. De vill ha tredubbelt högre lön för sitt jourarbete.

- Jag har svårt att förstå varför de vill ha högre lön då deras löner redan är höga. Det beror väl på vem de jämför sig med, säger Johanna Wasström.

Hon har också mindre tillfredsställande erfarenheter av den kommunala jouren som tillkallad inte haft tillräcklig kunskap om hästar.