Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Politiskt korrekt?

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 14:59.

Den som myntade begreppet politiskt korrekt hade knappast de amerikanska valkampanjerna i åtanke. Politiken i USA är nämligen allt annat hövlig då ett val närmar sig.

Det så kallade mellanårsvalet i USA arrangeras om två veckor och det går allt hetare till i kampen om väljarnas gunst. Kandidaterna skyr inga medel för att dels rubba sin motståndare och dels få fram sin egen ståndpunkt. Ett av de mest bisarra händelseförloppen ägde rum då valdebatten inför guvernörsvalet i Florida sparkade i gång.

Då TV-sändningen startade var varken demokraten Charlie Crist eller hans motkandidat, republikanen Rick Scott på plats vid sitt podium. Charlie Christ dök visserligen upp nästan omedelbart men Rick Scott lyste med sin frånvaro. Ni undrar kanske varför? Jo, Charlie Crist hade installerat en liten fläkt vid sitt podium vilket reglerna inte tillät.

Detta är bara ett exempel hur nyckfull den amerikanska politiken kan vara. Samtidigt är Crist och Scott värda åtminstone en liten eloge för att de över huvud taget ställde upp på en valdebatt. På många håll har den sittande kongressledamoten eller guvernören vägrat att delta i en valdebatt trots många påstötningar från både motkandidaten och TV-kanaler.

I stället för debatter bjuds väljarna på något som kunde kallas krypskytte mellan lägren. Det hela manifesterar sig i TV-reklamerna. Republikanen Joni Ernst från Iowa fick massvis med publicitet då hon lovade i sin TV-reklam att höjdarna i Washington kommer att skrika som stuckna svin om hon blir invald.

Ur ett finländskt perspektiv är reklamen som betalats av Agenda Project Action Fund än märkligare. Republikanernas krav på nedskärningar varvas med dramatiska bilder på ebola-offer och en bombastisk musik. Slutklämmen lyder: Republican cuts kill – Republikanernas nedskärningar dödar och man hänvisar då till att resurserna för USA:s smittskyddsmyndighet skurits ned rejält.

Pajkastningen mellan demokraterna och republikanerna pågår utan avbrott men det blir crescendo då det vankas val. En majoritet av amerikanerna ogillar de negativa valkampanjerna och det är en bidragande orsak till att många är saligt trötta och frustrerade på politikerna i kongressen. Till och med tröttare än på den hårt kritiserade Barack Obama.

Trots amerikanernas missnöje med kongressen så sitter de flesta sittande kongressledamöter säkert. Enligt galluparna kommer omkring 85 procent av de sittande kongressledamöterna att återväljas. Det kan låta som mycket men ur ett amerikanskt perspektiv är det en förhållandevis låg siffra. I senaste kongressval återvaldes nämligen över 90 procent.

Park Slope 11215