Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Risktagningen som lyckades

Från 2014
Uppdaterad 22.10.2014 15:12.
SJK-anhängare.
Bildtext SJK-anhängarna "Klopit".

Seinäjoen Jalkapallokerhos debutsäsong i fotbollsligan inleddes med seger i ligacupen i våras och avslutas med medaljfest på Centralplan i Seinäjoki på lördag. Men med en orutinerad tränare vid rodret kunde slutresultatet också ha blivit ett helt annat.

Då före detta landslagsspelaren Simo Valakari, 41, för två år sen blev tränare för SJK i fotbollsettan, fick klubben en tränare som aldrig tränat ett herrlag. Det var sportchefen Keith Armstrong som föreslog Valakari för SJK, trots att han i det skedet bara jobbat som juniortränare i Käpylän Pallo i Helsingfors i två år.

-Visst var det ett stort hopp från att vara juniortränare till att träna herrar, men å andra sidan var åren som juniortränare mycket lärorika. Då man tränar barn och unga, som ännu inte kan allt om fotboll, måste man på riktigt tänka igenom sin egen spel- och tränarfilosofi, både för att kunna lära dem olika färdigheter och för att lära dem förstå spelet, säger Valakari.

SJK:s tränare Simo Valakari
Bildtext SJK-tränaren Simo Valakari
Bild: Yle

I Finland är tränaren lärare

Att träna herrar var det naturliga följande steget för Valakari, som alltid fascinerats av hur man förbereder ett lag inför varje enskild match.

-Med juniorer ligger målet någonstans långt i framtiden, med herrarna är det alltid nästa lördag som gäller. Att förbereda laget för nästa match är det närmaste att spela själv som man kan komma och det gillar jag.

I de stora fotbollsligorna är chefstränarens främsta uppgift att matcha bästa tänkbara lag i varje match, medan en ligatränare här hemma i första hand är lärare.

-Det har varit fantastiskt att få uppleva hur både jag och spelarna lärt oss massor under de två år vi jobbat tillsammans i Seinäjoki. Det stod helt klart då jag kom hit att min uppgift var att lyfta laget till ligan, det lyckades och nu har vi kommit så här långt.

SJK förbereder sig med videoträning.
Bildtext SJK förbereder sig med videoträning.
Bild: Yle

Finns inget framgångsrecept

Många har frågat vilken SJK:s hemlighet är, vad man gjort i Seinäjoki då laget på så kort tid tagit sig från division två till att bli ett topplag i ligan. Men svaret är att det inte finns någon hemlighet.

-Vi har inget sådant som de andra klubbarna inte skulle ha. Men det att klubbledningen haft och har en så klar vision om vart de vill nå, har sporrat oss. Först var det att stiga till ligan, sen att ta en plats bland de fem bästa, att etablera sig i toppen och småningom ta medalj och vinna mästerskapet. För att nå de målen är både spelare och tränare beredda att jobba hårt varje dag, att göra allting så bra som möjligt och sen ännu bättre följande dag.

Stor skillnad mellan ligan och ettan

Med tanke på hur det gått för liganykomlingen SJK kunde man dra slutsatsen att skillnaden mellan ettan och ligan inte är så stor idag. Så resonerade även Valakari för ett år sen.

-Jag hade fel, skillnaden är stor. Ligalagen har mycket större rutin, de har ett jämnare spelarmaterial och de orkar spela på samma höga nivå vecka ut och vecka in trots att säsongen är lång. Det har varit glädjande att konstatera att vi också fått en del rutin under det här året och att vi helt enkelt blivit bättre hela tiden.

Det att SJK skulle ha haft en dålig inledning på ligasäsongen är något som Simo Valakari inte vill hålla med om.

-Jag såg hela tiden spelarna göra rätt saker i matcherna, men kanske just på grund av skillnaden mellan ettan och ligan så lyckades vi inte riktigt få till det. Samtidigt gjorde motståndarna mål i lägen som knappast hade lett till mål i ettan och vi förlorade några matcher. Men vi tog lärdom av våra misstag, och nu är vi här, på medaljplats under vår första ligasäsong, och klara för europaspel nästa sommar, vilket var vårt mål för säsongen.

Valakari hett tränarnamn

I och med att Seinäjoen Jalkapallokerho tagit plats i ligans toppskikt har Simo Valakari samtidigt blivit ett hett tränarnamn i fotbollsfinland. Det är ingen slump.

-Om spelarna har jobbat hårt, så har också vi i tränarteamet jobbat hårt. Genom att förbereda sig minutiöst inför varje match, minimerar man risken för slumpmässiga resultat, och det har vi gjort.

Valakari ser förmågan att handskas med människor som en viktig del av tränarjobbet. Enligt honom kan tränarna i allmänhet det taktiska, de kan sina spelsystem, men för att få alla att jobba i samma riktning måste man också kunna växelverka med andra.

-Vi tränar människor, inte fotbollsspelare. Med min spelarbakgrund vet jag hur spelarna tänker och känner. Jag vet att ingen gör felpassningar och andra misstag med flit. Då laget spelar dåligt grämer jag mig över att jag inte klarat av att förbereda spelarna för alla de situationer som uppstått i just den matchen. Då kan jag känna mig väldigt illa till mods å spelarnas vägnar.

Medaljfest på lördag

På lördag avslutar SJK ligasäsongen på hemmaplan i Seinäjoki. Med en vinst över MYPA säkrar SJK silvret, slutar matchen oavgjort eller i förlust beror medaljens valör på hur det går i FC Lahtis match mot FC Honka.

Simo Valakari väntar sig en fin, men också en vemodig dag. Den historiska första ligasäsongen tar slut och framför sig har laget ett halvt år av hårt arbete, utan några matcher att se fram emot.

-Jag har sagt åt spelarna att de ska njuta av stunden. Det de får vara med om på lördag är få förunnat. Ingen vet vad framtiden bär med sig, men på lördag får de känna doften av gräset en sista gång och bara njuta av det de åstadkommit i år.

Simo Valakari och Seinäjoen Jalkapallokerho i Sportmagasinet tisdag 21.10. Programmet kan ses på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan