Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Tuomioja: Det klokaste jag gjort i livet var att gifta mig

Från 2014
Uppdaterad 23.10.2014 11:25.
erkki tuomioja
Bildtext Erkki Tuomioja.
Bild: Yle/Parad Media

Hur klok ska man vara för att nå framgångs? Vilka egenskaper passar t.ex. en framgångsrik politiker? Efter Nio reder ut tillsammans med Erkki Tuomioja vilka val som varit de klokaste i livet.

De flesta känner igen honom från nyhetsinslag. Håret och skägget har inte förändrats på årtionden och kostymen sitter på sitt bekanta sätt. Det är inte mycket väsen kring honom i offentligheten och han pryder sällan kvällstidningarnas löpsedlar. Han tar inga selfies och han verkar inte kurtisera med kändistjejer. Men i de lugnaste av vatten simmar de största fiskarna. Innanför det modesta yttre skalet hittar vi en lång yrkeserfarenhet och visdom. Mannen vi pratar om är utrikesminister Erkki Tuomioja.

Efter Nio: Sonjas och Mårtens viktiga livsval - Spela upp på Arenan

Tuomioja har hört till de stora spelarna inom politik sedan han valdes in i riksdagen för första gången år 1970. Hans släkt har hört till Finlands elit åtminstone ett par generationer bakåt. Han är docent i historia och skrivit ett flertal böcker, rest runt i de flesta av länder och klarat sig bra även inom idrotten. Vilka egenskaper är det som fört honom framåt i livet och vilka kloka val har han gjort?

– Jag har aldrig deltagit i något intelligenstest och jag har inga resultat att redovisa. Men jag har en lärdom som jag kan dela med mig: en intelligent person är en som klarar sig ur en situation som en klok person aldrig skulle hamnat i, berättar Tuomioja.

Egenskaper som han tycker att är viktiga hos en politiker är mångsidighet, förmågan att visa empati och att ha förståelse för andra. Lyckligtvis har han inte så ofta behövat sätta dessa egenskaper åt sidan, men visst har stått bakom beslut som haft tråkiga konsekvenser för andra. Sedan är det enligt Tuomioja upp till väljarna att bestämma vilka egenskaper som är viktiga hos en politiker. Väljarna har rätt i slutändan, men det är beklagligt att vi lever i en historielös tid. Det gäller både politiker och väljare.

– Man känner inte till hur vårt samhälle utvecklats till sin nuvarande form och man tar för givet de förmåner vi har idag. Det är viktigt att känna till historien så att man inte omedvetet blir en fånge i den, poängterar Tuomioja.

Minnet sviktar – skriv dagbok

På tal om historia kom Tuomioja nyligen ut med sina senaste memoarer Siinä syntyy vielä rumihia. Poliittiset päiväkirjat 1991–1994. Tuomioja har skrivit dagbok i fyrtio år och den senaste boken koncentrerar sig på Tuomiojas anteckningar från år 1991–1994.

– Som historiker har jag lagt märke till hur opålitligt människominnet är. Jag blev själv överraskad när jag läste mina anteckningar. Det fanns en hel del som jag hade glömt bort eller sådant som jag kom ihåg på ett annat sätt.

Tuomioja beskriver perioden 1991–1994 som den tid då världen och Finland förändras som mest om man inte räknar med krigsåren.

– Riksdagen som valdes in 1991 hade inte Europeiska unionen på dagordningen, men samma riksdag lotsade in Finland in i EU tre år senare.

Kloka val i livet

Det är alltså inte en bevisad hög intelligenskvot som är grunden för hur Tuomioja har agerat i livet. Vad är då det klokaste han gjort hittills?

– Det klokaste jag gjort i livet var då jag för 38 år sedan sade “ja” till min fru.

Med andra ord är också de trygga sakerna i livet viktiga. När det kommer till de återstående livsåren tycker Tuomioja att det är värt att leva så länge man är driven att träffa nya människor, resa och lära sig nya saker. Om man vill föregå som ett gott exempel tycker Tuomioja att man som en världsmedborgare ska tänka globalt och agera lokalt. Små saker man gör har en inverkan på den stora helheten.

Övrigt i Efter Nio

Temat är intelligens och det är Sonjas tur att lägga sig på spel genom att testa sin IQ och sin EQ, d.v.s. den emotionella intelligensen. Tuomioja får sällskap av Linda Laatikainen som doktorerade som 23 åring. Juho Kilkko är medlem i Mensa och berättar om vad som krävs för att vara medlem i föreningen. Det sägs att kloka människor äter fisk, vilket fick Kenneth Nars att tillaga olika sorters fisk. Kira Schroeder och Johanni Larjanko presenterar veckans filmer.

Efter Nio, torsdag 23 oktober kl. 21:00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan