Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Metro och 70 000 nya invånare till Östersundom

Från 2014
Uppdaterad 22.10.2014 13:24.
En busshållplats i Landbo
Bildtext Planförslaget ger möjlighet för 70 000 invånare att flytta till Östersundom.
Bild: YLE/Josefine Klemets

Förslaget till den nya generalplanen gör det möjligt för Östersundom att bygga bostäder för upp till cirka 70 000 nya invånare.

Östersundom, generalplan, 2014,
Bildtext planförslagets karta
Bild: Helsingfors stad

I området som täcker Helsingfors, Vanda och Sibbo, ska det byggas småhusbostäder och förmånliga familjebostäder och den totala våningsytan har uppskattats till närmare sju miljoner

Enligt planförslaget kan det komma 15000-30000 nya arbetsplatser till området.

- Genomförandet av generalplanen har många betydande positiva effekter i synnerhet på region- och samhällsstrukturen, bostadsutbudet i huvudstadsregionen, sysselsättningen och näringslivets möjligheter. Byggpotentialen i öster är betydelsefull för hela regionen, säger Mikko Aho, chef för Helsingfors stadsplaneringskontor, i pressmeddelandet.

Metro och snabbspårvägar

Planen förutsätter att metron byggs ut i öster för att kollektivtrafiken ska fungera effektivt. Det görs även reserveringar för byggandet av snabbspårvägar.

Byggandet påverkar också naturen i området och vissa arter kommer att ta skada. Enligt förslaget kommer ändå över en tredjedel av det 37 kvadratkilometer stora området att vara grönområden.

Byggandet tar flera årtionden och generalplanen ska vara flexibel och kunna ändras efter behov som man möter i framtiden.

Förtroendevalda i Helsingfors, Sibbo och Vanda behandlar planförslaget i november.

Artikeln är korrigerad. I den ursprungliga texten stod det "I området som täcker Helsingfors, Esbo och Sibbo..." då det naturligtvis ska stå Helsingfors, Vanda och Sibbo.