Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vita Bergen erövrar

Från 2014
Svenska bandet Vita Bergen
Bildtext Svenska bandet Vita Bergen
Bild: YLE / Jenna Vierinen

Göteborgska bandet Vita Bergen har en hel del spelningar på gång runt om i världen, de turnerar med Markus Krunegård och har en EP som släpps i dagarna. Det här är bara början.

Bandet har hållit på i fyra år men det var först för ett år sedan som de släppte sin första låt. Idag (22.10) släpps deras debut EP som de jobbat med i tre år. Men hur började Vita Bergen?

- Vi träffades när vi båda pluggade i Stockholm. Vi började göra musik tillsammans på fritiden och sedan flyttade vi tillbaka till Göteborg där bandet bildades. Säger Robert.

Nu är de sammanlagt åtta medlemmar. Tanken bakom deras musik är inte att vara skolade musiker, utan istället skapa och förmedla en känsla genom musiken. Musiken kan varierar väldigt mycket från skivan till hur de spelar live. De har inte gjort så många spelningar tidigare, men den här hösten har turnéandet tagit fart. När de besökte Finland för någon vecka sedan hade de hela tre spelningar inbokade, i Helsingfors, Åbo och Tammerfors.

- Vi gillar Finland jättemycket, det känns lite som hemma.

Och turnérna forsätter hela hösten. Just nu är de ute på turné med Markus Krunegård och sedan ska de ut i världen. Jag tror vi kommer få höra en hel del om Vita Bergen i framtiden. Här nedanför kan ni lyssna på deras nya EP på spotify.

Mer om ämnet på Yle Arenan