Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Knutbypastorn kan bli fri 2020

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.

I Sverige kan den beryktade pingstpastorn Helge Fossmo se fram emot en frigivning om sex år. Fossmo dömdes år 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord, men risken för att han ska återfalla i brott betecknas som liten.

Örebro tingsrätt beslöt på onsdag att tidsbestämma Fossmos straff till 24 år. Han kan bli villkorligt frigiven då två tredjedelar (16 år) av den utmätta tiden gått, det vill säga år 2020.

Helge Fossmo var tidigare pastor och föreståndare i församlingen Knutby Filadelfia öster om Uppsala. I januari 2004 hittades hans fru mördad. I ett intilliggande hus påträffades en man, make till pastorns älskarinna, skottskadad.

Fossmo ansågs ha övertalat familjens barnflicka Sara Svensson att skjuta hustrun och den andre mannen. Han dömdes till livstids fängelse för mord och två mordförsök. Han misstänktes även för att ha mördat sin första hustru, som dog i badkaret år 1999. På den punkten blev han ändå friad.

Tingsrätten konstaterar bland annat att risken är låg för att Fossmo ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag. Han har haft flera obevakade permissioner utan svårare överträdelser, och han har på alla vis strävat efter återanpassning i samhället.

Sara Svensson dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordet och mordförsöken. Hon blev fri år 2011.

Knutbymordet blev ett av de mest omskrivna brottsfallen i Sverige, och utlöste debatter om såväl pressetik som maktmissbruk och hjärntvätt i religiösa sekter.