Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Varför ska jag betala mer för mitt kaffe?

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Rättvis handel, kaffeodling.
Bildtext En rättvis kaffeodlare i Equador plockar sina bär.
Bild: Didier Gentilhomme / Reilu kauppa ry

Vi firar som bäst veckan för rättvis handel, föreningen Reilu kauppa ry vill i och med kampanjveckan väcka uppmärksamhet kring vad vi som konsumenter kan göra för en mer hållbar och jämlik värld.

Programmet är inte längre tillgängligt
Janne Sievonen, verksamhetsledare på Reilu kauppa ry.
Bildtext Janne Sievonen är verksamhetsledare på Reilu kauppa ry.
Bild: Reilu kauppa ry

Janne Sievonen är verksamhetsledare på Reilu kauppa ry och säger att vi under den här veckan speciellt kan tänka på under vilka omständigheter vi dricker vårt kaffe och under vilka omständigheter det faktiskt tillverkas.

- Som finländare ser vi det som en självklarhet att den som producerar kaffe ska kunna försörja sig på sin produktion, säger Janne.

Så är det ändå inte överallt. På många ställen går inte ens kaffeodlarnas budget på plus-minus noll, och här kommer rättvisemärkta produkter in.

- Idén med rättvisemärkt kaffe är att försäkra sig om att produktionen är saklig. Nu kan vi inte heller påstå att allt kaffe som inte är certifierat som rättvisemärkt kommer från dåliga omständigheter, men om det inte finns någon som kontrollerar tillverkningen kan vi inte vara säkra. Kaffeodlarna är ofta fattiga småodlare som inte ens går på plus.

Använd din kaffesump

Ansiktsmask
Blanda lika delar kaffesump, kakaopulver och mjölk. Låt verka i 15 minuter, skölj.

Kaffepeeling
Använd kaffesumpen som sådan eller blanda i honung och olivolja. Funkar bra att använda i bastun. Skölj både dig och bastun efteråt.

Klädfärgning
Blanda färsk kaffe, eller kaffesump (beroende på vilken nyans du vill ha), i kokande vatten. Lägg i tyg eller plagg av bomull, låt ligga ett tag, beroende på önskad nyans, skölj sedan tyget noggrant.

Luktborttagare
Gnugga dina händer med kaffesump om de luktar vitlök eller fisk, lägg kaffesumpen med blöjorna i skräpkorgen eller häll sumpen i illaluktande rör.

Köp mer rättvist kaffe

Att bli certifierad som rättvisemärkt är i varje kaffeodlares intresse, eftersom processen kontrolleras noggrant och odlarna får ut skäliga priser för kaffet de säljer. Men det hela bygger på att vi som konsumenter måste köpa det rättvisemärkta kaffet, som ofta är några euro dyrare än kaffe som inte är certifierat.

- Det är vanlig konsumtionslogik. Köper vi mer rättvisemärkt kommer det också i slutändan att sänka priserna, säger Janne.

Eko vs rättvist

Ekologiska och rättvisemärkta produkter skiljer sig till en del, även om rättvisecertifikatet också tar i hänsyn påfrestningen på miljön. Eftersom dessa produkter ofta är dyrare än icke certifierade produkter kan det vara svårt att välja vilket man borde välja om man bara har råd att köpa en specialprodukt.

- I Finland har vi den lyxen att vi ofta kan få båda i ett, att rättvisemärkta produkter också är ekologiska, säger Janne som ändå inte vill ta ställning till vad konsumenten borde satsa mer på.

Kaffe är en produkt där rättvis handel-föreningarna vill försäkra sig om att produktionskedjan går rätt till, ända från miljöskadorna som redan uppkommit i Sydamerika, till att odlarna ska få ut sina löner. Några andra områden där det kan löna sig att tänka till lite mera är också vid köp av snittblommor och choklad.

Snittblommor odlas ofta i stora produktionsplantager där de anställda kan ha det väldigt dåligt ställt. Alltid är det naturligtvis inte så, men med rättvisemärkningen kan konsumenten vara rätt säker på att allt gått rätt till i plantagerna.

Ett annat stort problem är kakao.

- I Västafrika där det mesta av vår kakao odlas finns det en väldigt hög risk för barnarbetskraft, säger Janne.

Något att tänka på nästa gång du köper choklad och blommor till din partner kanske?