Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO: Ebolasmittade kan snart behandlas med serum

Från 2014
Uppdaterad 22.10.2014 20:39.
Programmet är inte längre tillgängligt

Inom några månader kan ebolasmittade behandlas med serum, meddelar WHO. Den nya metoden går ut på att använda antikroppar från patienter som blivit friska från ebola.

Hittills har ebola krävt över 4 500 människors liv. Men det finns nytt hopp för ebolasmittade. Inom bara några månader kan WHO ha framställt ett nytt ebolaserum i Liberia, som förhoppningsvis botar patienter som insjuknat.

Metoden går ut på att man tar blod från personer som tillfrisknat från ebola och ger det till ebolasmittade patienter. Det är antikropparna man vill åt med metoden förklarar infektionsläkare Peter Klemets.

Patienter som har tillfrisknat från ebola har nämligen skaffat sig antikroppar som fungerar som ett skydd mot viruset.

Peter Klemets
Bildtext Infektionsläkare Peter Klemets beskriver serumet som ett mellansteg i väntan på vaccin.
Bild: Cityportal

- Man tar blod av insjuknade personer och kontrollerar att de inte har andra smittosamma sjukdomar, som HIV eller leverinflammationer. Sedan utvinner man serum ur blodet som innehåller antikroppar mot ebola, säger Klemets.

När man ger serumet, eller antikropparna, till personer som är aktivt sjuka i ebola kan det vända sjukdomsförloppet och få patienterna att tillfriskna.

Ett viktigt instrument men ingen massproduktion

Det kan ta månader och till och med år innan vaccin mot ebola är ute på marknaden, meddelar WHO.

Infektionsläkare Klemets beskriver serumet som ett mellansteg i väntan på vaccin, men det är ingen effektiv lösning på problemet.

Serumet kan visserligen vara ett viktigt instrument i bekämpningen av ebola, men det lämpar sig knappast för någon större massproduktion.

Verkningstiden är bara någon månad lång och det kan vara svårt att få tillräckligt med friskt blod för att bota många patienter.

- I princip så kräver det ju en hel del blod av patienter som har insjuknat och det förutsätter att man renar blodet och har det under kontroll, säger Klemets.

Ingen ny metod

Att behandla sjuka patienter med antikroppar från tillfrisknade patienter är ingenting nytt.

Genom historien har antikroppar använts framför allt i förebyggande syfte, innan vaccinet slog igenom.

Förutom hepatit A-sjuka har rabiespatienter kunnat botas med hjälp av antikroppar. Man har också tillämpat metoden på patienter som har brist på antikroppar, för att förebygga att de insjuknar i olika infektioner.

Antikropparnas läkande förmåga är alltså känd från förut. Skillnaden är bara att det nu att är ebolaviruset som man vill bekämpa.

- Problemet med antikroppar är att de inte blir kvar i organismen och de ger därför inte ett bestående skydd, som vaccinet gör. Därför är vaccin effektivare än antikroppar, säger Klemets.

Det kan gå snabbt att ta fram serumet

Infektionsläkare Klemets tror att WHO kan komma i gång med serumbehandling av ebolasjuka på kort tid.

- Visst är det en rätt avancerad process men det är ju inte frågan om någon ny behandlingsform. Man vet hur det går till. Man har kunskap och erfarenhet av liknande procedurer, säger Klemets.