Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snart ska alla få sin lördags-ÅU

Från 2014
Bild: Yle/Marie Söderman

På många håll i skärgården har man blivit utan lördagens Åbo Underrättelser sedan Lounais-Suomen tietojakelu tog över utdelningen av Itella i början av oktober. Problemen är ännu inte helt lösta.

Orsakerna till krånglet är många, bland annat bristande kommunikation mellan Itella och Tietojakelu. Det är många detaljer som måste lösas och därför tar det tid, säger Harry Serlo, vd för Förlags AB Sydvästkusten som ger ut ÅU.

- Det handlar dels om den information som kommer från Itella till det nya bolaget, dels om att en del av arbetskraften som jobbat med det här inte ville fortsätta och dels om att Itella samtidigt slutade med sorteringen av tidningarna under veckosluten, säger Serlo.

Problemen har gällt Nagu, Korpo, Houtskär, Hitis och Rosala som blivit utan veckoslutstidningarna.

- Utgångsläget var ju att allt skulle fungera på samma sätt som tidigare. Nu har vi en erfarenhet på ett par tre veckoslut och det har inte fungerat på det sättet som varit meningen. Senaste veckoslut gick redan hyfsat bra, men vi jobbar intensivt med att ta fram olika lösningar tillsammans med Tietojakelu och de andra tidningarna för att kunna få en bättre servicenivå inom de närmaste veckorna.

Harry Serlo
Bildtext Harry Serlo, vd för Förlags AB Sydvästkusten som ger ut ÅU.
Bild: YLE/Linus Hoffman

Orsaken till att det tagit så länge att lösa problemen beror enligt Serlo på att det finns många detaljer och många aktörer inblandade. Nu jobbar man på lösningar med så kallade kastlådor där man kan hämta sin tidning ifrån. Enligt Serlo betyder det här att situationen kan bli bättre för en del läsare. När man tidigare sorterat och distribuerat tidningarna till postlådorna har tidningarna kommit först på eftermiddagen. Från kastlådorna kan man hämta tidningen redan klockan nio på morgonen.

- Det har just ingåtts ett avtal som kommer att lösa utdelningen i Hitis och Rosala och med stor sannolikhet kan vi återställa lördagstidningen till Houtskär också inom ett par veckor. Förhandlingar pågår mellan Tietojakelu och en annan part om att ta hand om det. Då skulle den servicenivån också bygga på kastlådor varifrån folk får söka den, säger Serlo.

Många upprörda prenumeranter har hört av sig då de inte fått sin tidning. Serlo säger att det är glädjande, eftersom det visar att de gör en uppskattad produkt.

- Det är klart att de har varit besvikna och de tycker att de ska få tidningen så som de har fått den tidigare och de upplever att en två dagar gammal tidning är gammal och de har de ju helt rätt i.

Han förstår läsarnas frustration men hoppas på tålamod och lovar att utdelningen borde fungera på alla ställen senast vid allhelgonahelgen.

Hur har ert samarbete med Tietojakelu varit när det varit lite utmaningar på vägen?

- Jag har jobbat med de här människorna i tiotals år och jag vet att de gjort ett jättestort jobb när de tagit över verksamheten. Att det drabbade oss har vi inte så stor förståelse för, men när man sätter det i perspektiv måste man ge dem chansen att rätta till det och vi gör det tillsammans.

Läs också:
Tidningskrångel med ny utdelare - lösning på väg
Nytt bolag delar ut morgontidningar i sydvästra Finland