Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Parodisk protest mot lekförbud

Från 2014
Uppdaterad 23.10.2014 08:41.
Kasper Strömman tejpar upp förbudslappar
Bildtext Kasper Strömman tejpade upp pardoiska förbudslappar på innergården.
Bild: Privat bild

Barnen i Åshöjdens förskola får inte leka på sin egen innergård. Kasper Strömman vars dotter går i förskolan protesterar mot förbudet genom att tejpa upp egengjorda förbudslappar.

Igår eftermiddag tog sig Kasper Strömman till den tomma innergården i Sörnäs som Åshöjdens förskola inte får använda. Han tejpade upp parodiska förbudslappar som säger att det är förbjudet att leka på husbolagets område.

På bloggen Kasper Diem finns flera bilder på tilltaget. Kasper Strömman undrar på bloggen hur barnen ska veta att de inte får leka på gården om det inte finns skyltar som förbjuder lek.

- De kan ha lagen på sin sida, men hur är det med moralen. Därför ska jag tackla saken på mitt eget sätt. Det är löjligt att sätta jurister på 6-åringar, därför kan jag också vara lite barnslig, säger Kasper Strömman.

"De borde komma överens om gårdens användning med oss"

Lekplatsen som förskolan inte får använda tillhör fastighetsaktiebolaget Lintulahden pysäköintilaitos. Fastighetsbolaget ägs av husbolagen runt gården, det är alltså fråga om en gemensam gård för husen runt omkring.

- Det är mycket tråkigt att man går så långt. Vi har inte förbjudit barn att leka där, säger Matti Puromäki som är ordförande för fastighetsbolagets styrelse när han hör om förbudslapparna.

Enligt Matti Puromäki från Lintulahden pysäköintilaitos har det kommit klagomål från husen kring gården om oljud från lekplatsen. Han berättar också att de haft ett tidigare fall med en lekskola från ett annat kvarter som använde gården utan lov.

- Om en lekskola tänker använda gården regelbundet borde de verkligen komma överens om saken med oss. Då kan vi med tillräckligt underhåll se till att lekplatsen är säker. Och vi vet på vems ansvar det är om det sker en olycka, säger Puromäki.

Staden trodde att förskolan fick använda gården

Åshöjdens förskola är hyresgäster i utrymmen som Helsingfors stad äger. Keijo Virtanen vid stadens fastighetskontor berättar att han kom överens om användningen av gården med det bostadsaktiebolag där förskolan har sina utrymmen.

- När jag talade med bostadsbolaget fick jag den uppfattningen att förskolan får använda gården. Jag förstod att vi har rätt att använda de utrymmen som hör till bostadsaktien, säger Keijo Virtanen på Helsingfors stad.