Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna vill inte dela på asylansökningar

Från 2014
Uppdaterad 23.10.2014 16:17.
Centralen norr om Aten är känt för fängelselika förhållanden.

Sannfinländarna motsätter sig att EU fördelar asylansökningarna. I Dublinförordningen 3, som ska inlemmas i lagstiftningen, är det inte längre så viktigt att de asylsökande får sin sak prövad i det EU-land de först kommer till. Huvudsaken är att de får sin sak prövad.

Sannfinländarna fick inget stöd för sin åsikt av de andra i riksdagens stora utskott.

Sannfinländarna vill hålla fast vid gamla lagar

- Om Dublinförordningen 3 godkänns som sådan, som det nu ser ut, så kommer EU-länderna i söder inte alls att behandla asylansökningarna, de skickar bara de asylsökande raka vägen norrut. Det har ju varit tal om att dela på bördan, säger sannfinländaren Juho Eerola.

Dublinförordningen 3 skärper också skyddet för ensamkommande barn. De kan i fortsättningen återförenas också med andra släktingar än kärnfamiljen.

Sannfinländarna åsikt är att asyllagarna ska vara de samma som förut. De vill att det första medlemslandet som personen kommer till sköter asylansökan, och de vill också sända tillbaka ensamma barn.

Silvia Modig: Barn ska inte betraktas som terrorister

Det här upprör vänsterförbundaren Silvia Modig. Barn ska enligt henne skyddas oberoande av sin bakgrund och religion.

Bildtext Silvia Modig

- Jag tycker att det är jätteoroande och hemskt att barn enligt Sannfinländarna kan skickas tillbaka till det första EU-land som de har kommit till. Barn ska betraktas som barn och inte som terrorister, som sannfinnländarna tycks göra.

Juho Eerola säger att det inte är fråga om barn. Han har själv arbetat på en flyktingmottagning för minderåriga och menar att de som kommer ensamma hit är mellan 15 och 25 år.

Eerola är rädd för att det kommer ankarbarn och att familjen sedan följer efter. Men Modig menar att den humana liberala linjen vinner, det är fråga om hur man ser på människors värde.

- Ett barn som kommer hit är ett barn. Sannfinländarna verkar tycka att det är unga pojkar, som faktiskt kan kriga, som vi hjälper. Barn har inte samma möjlighet att ta hand om sig själva i världen som fullvuxna har.