Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två döda i terrordåd i Jerusalem

Från 2014
Uppdaterad 23.10.2014 05:54.
Folk har samlats kring en bil som plöjde in i en folkmassa i centrala Jerusalem.
Bild: EPA/Abir Sultan

En tre månader gammal baby dödades och att åtta andra personer skadades när en palestinier körde sin bil in i en folkmassa som väntade på spårvagn i stadskärnan. Även gärningsmannen dödades.

Två av de skadade befinner sig i allvarligt tillstånd medan palestiniern skottskadades av polisen när han försökte fly från platsen.

Palestiniern som avled senare på sjukhus hade suttit i fängelse för terrorbrott och israeliska medier säger att han var medlem i Hamas.

Mannen bodde i den palestinska statsdelen Silwan i östra Jerusalem där läget har varit spänt efter att judiska bosättare började köpa upp palestinska bostäder.

Det har förekommit våldsamheter i Silwan i flera veckor och palestinska ungdomar har bland annat angripit spårvagnar som kör genom området vid Gamla stadens murar i Jerusalem.

Våldsamt i östra Jerusalem

Polisen säger att det är oklart om mannen handlade på eget bevåg eller om han fick order av Hamas att utföra attacken.

Det bor 200 000 palestinier och ungefär lika många israeler i ockuperade östra Jerusalem.

Det förekom nya sammandrabbningar mellan polis och palestinier i Silwan på onsdag kväll och armén har skickat in förstärkningar.

Premiärminister Benjamin Netanayahu anklagar den palestinska ledaren Mahmud Abbas för att ha att ett delansvar för våldet i Jerusalem.

-Terrordåd som detta är typiska för Hamas som samarbetar med Abu Mazen (Mahmoud Abbas) i regeringen, sa Netanyahu.

Även USA har fördömt dådet efter obekräftade uppgifter om att den dödade babyn var amerikansk medborgare.