Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Föräldrar måste prata om sex med barnen

Från 2014
Uppdaterad 31.10.2014 09:39.
Närbild: Föräldrarna måste prata om sex - Spela upp på Arenan

Det finns stora brister i ungdomars kunskaper när det gäller sexualitet och dess konsekvenser, trots sexualundervisning i skolan. Ett recept mot det är att tala öppet om sexualitet i familjen.

Malin Ahlblad-Österberg
Bildtext Malin Ahblad-Österberg
Bild: Yle/Jussi Koivunoro

Familjen Ahlblad-Österberg i Karis har en 21-årig pojke och två flickor i åldern 15 och 12. De har alltid talat öppet om sexualitet, utan att göra det till någon speciell grej, säger Malin Ahlblad-Österberg.

- Det är inget att skämta om, men man kan tala om det med humor och värme. När jag talar om sex tittar barnen ofta konstigt på mej och säger att jag ska låta bli, men jag tror nog att det jag har sagt fastnar någonstans i deras bakhuvud.

Vardaglig diskussion

Jocke Österberg
Bildtext Jocke Österberg
Bild: Yle/Jussi Koivunoro

Hennes man Jocke Österberg menar att det främst handlar om att använda sunt förnuft.

- Man diskuterar om egna erfarenheter, det man själv vet och kan, säger han. Så att barnen inte gör samma misstag som man själv har gjort.

I deras familj talar man om sex när det finns någon anledning till det. Om det uppstår frågor vid matbordet eller i soffan framför teven, så diskuterar man dem, utan att göra någon större grej av det.

Ansvaret är föräldrarnas

Enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd tror två av tre tonåringar att man inte kan bli gravid när man har samlag första gången och var femte ungdom uppger att de inte hade skydd när de hade sex senast.

Alla ungdomar får lagstadgad sexualundervisning i skolan, men vems ansvar är det egentligen att informationen verkligen går hem?

- Ansvaret för barnen är alltid föräldrarnas, säger Malin Ahlblad-Österberg. Men det är bra om vi kan dela det med skolan, så att ingen blir utan information. Om man lämnar ungdomarna ensamma med internet, så kan det hända att sex blir något snedvridet och fult, något som det inte är.

Jocke Österberg tror ändå att föräldrar ofta försöker skyffla över allt mera ansvar på skolan.

Viktigt att prata och prata igen

Han tycker att det viktigaste som ungdomarna borde veta om sex, är att de inte ska göra något mot sin vilja. Medan hans fru tycker att det viktigaste är att berätta hur man skyddar sig, så att man inte blir oönskat gravid eller får en könssjukdom.

- Ungdomar är ofta naiva och tror att det inte kan hända dem, trots att de har fått information både i skolan och av föräldrar, säger hon.

Samtidigt är det viktigt att de unga förstår vad de ger sig in på och att respekterar varandra, säger hon. Själv har hon ofta upprepat det råd hennes egen mamma har gett.

- Kom ihåg att det ska vara lika skönt för pojken som för flickan!

Det viktigaste är att prata om och om igen med sina barn, understryker Jocke Österberg.

- Om man aldrig annars pratar med sina barn så blir det väldigt konstigt att plötsligt sätta sig ner vid köksbordet och diskutera om sex, säger han. Då fnissar barnen bara bort det och föräldrarna blir besvärade. Men om man många gånger säger samma sak så går det hem till sist.

Se mer om ungdomar och hur de ser på och vad de vet om sexualitet i Närbild i Yle Fem på måndag klockan 20:00 och tisdag klockan 17:25. Programmet finns också på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan