Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Caj Stålström är död

Från 2014
Caj Stålström, 1931-2014.
Bildtext Caj Stålström, 1931-2014.
Bild: Yle

I slutet av september fick vi det tråkiga beskedet att vår tidigare kollega på Sporten Caj Stålström hade gått bort efter en tids sjukdom. Vi minns honom under smeknamnet ”Ståla” som en av de tidiga och stora profilerna inom sport i finlandssvensk radio.

Positivitet, välvilja och omtanke är ord som beskriver Ståla som var före sin tid med populära program om motion och hälsa. Han gjorde engagerande program inom genren livsstil långt före det begreppet var påkommet. Stålas entusiasm och omtanke sträckte sig på så sätt också till publiken.

Motion och välmående var viktigt för Ståla och han värnade om folkhälsan genom sina otaliga motionsprogram som han gjorde under flera rubriker för både radio och tv. På 70- och 80-talet hörde det till många finlandssvenskars dagliga liv att gymnastisera under Stålas bestämda och inspirerande kommando som förmedlades genom radion.

En utmärkt berättare

Stålas kännspaka energiska röst och goda språk blev också bekant för radiopubliken genom många sportreferat. Som berättare och beskrivare var han suverän. Att referera dressyrridning i radion är minst sagt utmanande men när Ståla i sitt referat övergick till att taktfast och precist berätta om hur ”häst – ten – nu - väx – lar ö – ver –till - en - Piaff” så var lyssnaren direkt med i händelserna.

Då Ståla under Jukolakavlen i orientering låg ute i skogen gömd vid en kontroll och refererade, var han i sitt esse. Hans mästerliga beskrivningar gjorde att man som lyssnare kände att man själv var med i skogens försommarnatt och upplevde såväl svettlukt som den besvärande myggen.

Caj Stålström i Yles arkiv.

Caj Stålström jobbade på Svenska Yle från år 1974 till 1995. Vid sidan av jobbet liksom också efter sin pensionering var Ståla synnerligen aktiv på flera områden. Han utbildade otaliga finlandssvenska simlärare, han ledde morgongymnastik inom Helsingfors Gymnastikklubb och han fungerade som guide.

Caj Stålström blev 83 år gammal.

Diskussion om artikeln